3e VoortgangsrapportageLuchtkwaliteit 2012
2012
Deze Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit 2012 is de jaarlijkse rapportage over de stand van zaken van het
Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zoals toegezegd aan Provinciale Staten bij de
e
vaststelling van het NSL. Het is de 3 Voortgangsrapportage Luchtkwaliteit die berust op monitoring-
1
gegevens van de landelijke Monitoringsrapportage NSL 2012 . De voorliggende rapportage bevat
gegevens over het jaar 2011 en prognoses voor het jaar 2015 over het grondgebied van Zuid-Holland. Ook wordt in deze voortgangsrapportage de stand van zaken van het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit 2012-2015 beschreven.
Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) heeft tot doel de luchtkwaliteit in heel Nederland tot 2015 onder het niveau van de grenswaarde te krijgen om zo ruimtelijke ontwikkeling mogelijk te maken.
De resultaten van de NSL monitoring over 2011 zijn:
• De luchtkwaliteit in Zuid-Holland verbetert langzaam. Op de meeste locaties wordt naar verwachting op tijd aan de wettelijke grenswaarden voldaan, er blijven echter een beperkt aantal locaties over waarvoor aanvullende inzet nodig is.
Fijn stof:
• Voor fijn stof zijn er geen overschrijdingen van de grenswaarde langs provinciale wegen.
• Er is in 2011 een beperkt aantal overschrijdingen van de toekomstige grenswaarde, vooral in
Rotterdam, geconstateerd.
• De verwachting is dat de concentratie vanaf 2012 overal lager is dan de wettelijke grenswaarde voor
fijn stof.
Stikstofdioxide:
• Voor stikstofdioxide is er in 2011 nog een groot aantal overschrijdingen van de toekomstige grenswaarde, ook langs provinciale wegen.
• In 2015, als deze waarde van kracht is, is er een overschrijding (1-3 woningen) berekend langs een provinciale weg bij de Gouwe Knoop.
• In 2015 blijft op andere wegen een beperkt aantal overschrijdingen bestaan vooral in Rotterdam en Den Haag.
De provincie is verantwoordelijk voor het oplossen van overschrijdingen op provinciale wegen, het Rijk voor knelpunten op rijkswegen en gemeenten voor knelpunten op gemeentelijke wegen. De eerst- verantwoordelijke overheid neemt het initiatief en betrekt andere overheden bij de oplossing.
De provincie zal het initiatief nemen om de grenswaarde overschrijding bij de Gouwe Knoop samen met het Rijk op te lossen. Hiervoor is eerst nog nader onderzoek nodig. Het gaat hier om een relatief kleine overschrijding bij 1-3 woningen.
Het aantal blootgestelden aan luchtconcentraties boven de grenswaarden is in 2011 gelijk gebleven ten opzichte van 2010. De meeste personen die blootgesteld zijn aan concentraties boven de toekomstige grenswaarde wonen in de binnensteden van Rotterdam en Den Haag.
Modelmatige voorspellingen kunnen in de realiteit anders uitpakken dan bij de berekening was verwacht. In het toetsjaar zal blijken of de voorspelling juist is geweest. De laatste jaren zijn de voorspellingen van de concentraties optimistischer geweest dan de concentraties die uiteindelijk zijn gemeten. De modelmatige beschrijving brengt een kans met zich mee op afwijkingen. Deze kunnen worden veroorzaakt door afwijkingen in bijvoorbeeld de economische ontwikkeling, de weersomstandigheden, de uitstoot in het buitenland of de uitstoot van het verkeer. In 2015, aan het einde van het NSL, kunnen meer (of minder) knelpunten over zijn dan op dit moment worden berekend. De komende jaren zal worden gewerkt aan een verdere verbetering van de modelgegevens om een realistischer beeld van de situatie in 2015 te krijgen.
In maart 2012 hebben Gedeputeerde Staten besloten het Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit te intensiveren. Het merendeel van de 20 projecten die hierin zijn opgenomen is opgestart. Ze richten zich o.a. op binnenvaart, en (vracht)verkeer. Van het oorspronkelijke Provinciaal Actieprogramma Luchtkwaliteit uit 2006 zijn 13 van de 18 projecten afgerond.
Post-NSL
In 2012 loopt landelijk de discussie over het luchtbeleid na 2014 (na afloop van het NSL). Omdat de verwachting is dat er na 2015 nog een beperkt aantal knelpunten overblijft, ligt er nu een voorstel om het NSL met 2-3 jaar te verlengen. Dit biedt overheden met grote infrastructurele projecten de mogelijkheid om ook na 2014 nog gebruik te maken van de programma-aanpak van het NSL. Ook zal de AMvB voor projecten die weinig bijdragen aan de luchtkwaliteit (niet-in-betekenende-mate projecten) geldig blijven, zodat deze niet per project een luchttoets hoeven te doen. Er zal vanaf 2015 geen sprake meer zijn van derogatie (uitstel voor het halen van normen). Na 2017 zal de programma-aanpak naar verwachting worden opgenomen in de nieuwe Omgevingswet.
De provincie zal deelnemer blijven in dit verlengde NSL en een faciliterende rol innemen.