Aanpak woonoverlast en verloedering

2011

Auteur(s): Ilse Crooy
Instantie: VROM-Inspectie Bekijk Download

In heel Nederland ervaren bewoners regelmatig woonoverlast, zoals geluidsoverlast van buren, vervuilde tuinen en woningen, viezigheid van dieren, verloederde en vervallen panden of ernstige overlast door drugshandel. Zeker aanhoudende overlast kan het woongenot en gevoel van veiligheid van bewoners ernstig bedreigen. De Handreiking aanpak woonoverlast
en verloedering biedt gemeenten concrete instrumenten om woonoverlast tegen te gaan.
Bij woonoverlast zijn veel verschillende partijen betrokken. Bewoners hebben uiteraard zelf een belangrijke rol in het onderling oplossen van problemen, maar ook corporaties, politie, zorginstellingen of wijkcentra hebben verant­ woordelijkheden om overlast tegen te gaan.
Voor een efficiënte aanpak is een sterke regisseur die deze partijen samenbrengt en het voortouw neemt onontbeerlijk. De gemeente vertegenwoor­ digt het algemeen belang van haar bewoners en draagt zorg voor een lee are, veilige en gezonde leefomgeving. Daarmee is de gemeente de aangewezen partij om woonoverlast te signaleren, het probleem op de agenda te ze en en de aanpak te dirigeren.

Handreiking geactualiseerd en uitgebreid
Met deze handreiking willen de VROM­Inspectie en de ministeries van BZK/WWI, en Veiligheid en Justitie gemeenten ondersteunen bij hun strijd tegen woonoverlast. De handreiking behandelt het wat en hoe van – met name bestuursrechtelijke – middelen om overlast mee te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast staan in het tweede deel van de handrei­ king praktijkvoorbeelden, wetsteksten en checklisten. In mei 2010 verscheen de eerste versie van de handreiking. Deze tweede versie is geactualiseerd en aangevuld met onderwerpen die door verschillende gemeenten nog werden gemist, zoals het bestrijden van overlast rond woonschepen, kamerverhuur­ panden of recreatiewoningen.
De Handreiking aanpak woonoverlast en verloedering is voor gemeenten én hun partners een praktische leidraad bij de aanpak van woonoverlast. Deze handreiking helpt hen zich gezamenlijk in te ze en voor een schone, hele en veilige woonomgeving.
Gebruiksaanwijzing
U kunt deze handreiking van kaft tot kaft lezen, maar u kunt hem vooral ook als praktisch ‘werk­ boek’ gebruiken.
U kunt op verschillende manieren vinden wat
u zoekt:
• via de inhoudsopgave;
• via het stroomschema op pagina 9. Het stroom­schema verbeeldt de stappen die u zet bij het aanpakken en voorkomen van woonoverlast. De paginanummers verwijzen naar de bijbehorende stukken in de handreiking;
• via de Keuzetabel overlastvormen en juridische middelen op pagina 31. Hierin kunt u een concreet overlastgeval opzoeken. De tabel geeft weer welke juridische mogelijkheden u in dat geval heeft en waar u jurisprudentie of achter grondinformatie kunt vinden.
Door de hele handreiking vindt u verwijzingen naar de bijlagen achterin, zoals praktijkvoorbeelden, wetsteksten en modelbrieven. Voorbeeld:

» 112 Modelbrief 5.1, stuur de bewoner een waarschuwingsbrief
Het nummer direct na de verwijzingspijl is het paginanummer.

Instantie VROM-Inspectie
Auteur Ilse Crooy
Soort instantie Overheid
Datum 2011
Publicatienr. VI-2011-71 | mei 2011
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Handhaving, Handreiking, Overlast, Wonen

Terug naar bibliotheek