Actieplan Aardwarmte
2011
Doel actieplan
Aardwarmte is een duurzame energieoptie met potentie. Het actieplan beschrijft de acties die nodig zijn om de prille ontwikkeling van aardwarmte door te laten zetten. Het gaat om acties door verschillende partijen, waaronder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het actieplan komt voort uit een breder besef van het belang van duurzame warmte. Tevens wordt hiermee invulling gegeven aan de motie Samsom (Kamerstuk 32123 XI, nr. 40).
Definitie
De termen aardwarmte en geothermie worden vaak door elkaar heen gebruikt. In het vervolg van dit plan wordt waar mogelijk gesproken over aardwarmte. Hiermee wordt aangesloten op de terminologie uit de Mijnbouwwet. Het gaat daarbij om de diepe ondergrond, dieper dan 500 meter.
Beleidskader
Het kabinet wil 14% duurzame energie en 20% CO2-reductie in 2020 bewerkstelligen. Tevens wil zij hiermee de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. Met het hanteren van de Europese doelstelling telt warmte zwaarder mee en warmte kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van deze doelstelling. Een bijdrage van 11 petajoule (PJ) in 2020 door middel van aardwarmte is daarbij niet ondenkbaar. Om de verplichte doelstelling van 14% te halen zal tevens worden gekeken naar de meest kosteneffectieve methode. Dit betekent dat er wordt ingezet op opties waar op korte termijn de meeste meters worden gemaakt tegen de laagste kosten. Aardwarmte is daarbij een interessante optie.
Afbakening
De focus van het actieplan ligt op het stimuleren van aardwarmte voor het verwarmen van kassen, woningen en bedrijven (richting 2020) in Nederland. Dit kan gaan om aardwarmte met een relatief lage temperatuur tot aardwarmte met een hoge temperatuur (diepere boringen). Het merendeel van de acties is gericht op het stimuleren van de bestaande plannen in de markt. Het gaat daarbij om aardwarmtegebruik uit aquifers (tot en met ongeveer 140°c). Ultradiepe aardwarmte (EGS) voor het opwekken van elektriciteit of warmte voor industriële processen, zal in dit actieplan zijdelings aan bod komen. Dit vergt meer uitwerking op de lange termijn (vooral na 2020), al zullen in de periode voor 2020 wel de nodige voorbereidingen, met name op kennisgebied, worden uitgevoerd.
Het actieplan zal een verdeling maken van de acties op de korte en lange termijn. Onder korte termijn wordt de huidige kabinetsperiode van 4 jaar verstaan. Vanuit het ministerie van EL&I zijn naast de huidige middelen, op korte termijn geen extra financiële middelen specifiek voor aardwarmte beschikbaar. Wel kan aardwarmte mee gaan lopen in de SDE+ voor zowel elektriciteit als warmte, mits kosteneffectief. Zie hiervoor ook de voornemens over de SDE+.