Amsterdams Beleidskader Cameratoezicht
2012
Het vorige beleidskader cameratoezicht voor Amsterdam is opgesteld in 2003. Hierna zijn er zoveel ontwikkelingen geweest en is er zoveel ervaring opgedaan op het gebied van cameratoezicht dat er aanleiding is het beleidskader anno 2012 te vernieuwen. De belangrijkste ontwikkelingen zijn:
-de uitbreiding van de Gemeentewet met artikel 151c: de wet cameratoezicht;
- de centralisatie van het uitkijken naar de Centrale Cameratoezichtruimte, een belangrijke stap in de professionele aanpak van cameratoezicht;
- technische ontwikkelingen: van draadloze verbindingen tot kleurencamera’s van hoge kwaliteit die vanaf grote afstanden kunnen inzoomen.
Het Amsterdamse Beleidskader Cameratoezicht richt zich op het cameratoezicht dat wordt ingezet door de gemeente op openbare plaatsen voor de handhaving van de openbare orde, deze vorm van cameratoezicht wordt aangeduid met ‘publiek’ cameratoezicht.
Daarnaast bestaan er andere vormen van cameratoezicht zoals het private of publiek- private cameratoezicht, dit cameratoezicht betreft de inzet van camera’s ter beveiliging of bewaking van goederen en personeel. Deze vorm van cameragebruik, we kunnen hier ter onderscheiding spreken van camerabewaking, treffen we bijvoorbeeld aan in winkels en op bedrijventerreinen.
Doel van het Beleidskader
Doel van het Amsterdamse Beleidskader Cameratoezicht is te beschrijven hoe in de gemeente Amsterdam wordt omgegaan met publiek cameratoezicht, de operationele processen en procedures zijn beschreven in het ‘Handboek CCTR’.
Het beleidskader is door de burgemeester vastgesteld in het kader van zijn bevoegdheid om cameratoezicht in te stellen. Hij heeft daarover overleg gevoerd met de driehoek, het college van B&W, de gemeenteraad en de stadsdeelvoorzitters.
Het beleidskader is aan veranderingen onderhevig en zal voortdurend moeten worden bijgesteld. Zo heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) een wetswijziging voor cameratoezicht aangekondigd.