Asbestmaterialen herkennen

2010

Auteur(s): Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Instantie: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Bekijk

Nieuwe asbesthoudende materialen zijn sinds 1998 verboden en niet meer te koop. Maar in het verleden zijn deze materialen veel toegepast. In huizen en gebouwen van voor 1998 is de kans reëel dat u het nog tegen komt. Asbestcementen golfplaten en leien zijn het zichtbaarst aanwezig. Asbest is in meer dan 3500 toepassingen gebruikt, een volledig overzicht geven is daarom onmogelijk. Bij gebouwen werd het gebruikt in dakbedekking, schouwpijpen, dakgoten, binnen- en buiten gevelbekledingen
(al dan niet gecoat), tussenwanden, valse plafonds, isolatie van verwarmingsleidingen en ketels, kokers, rioleringsbuizen, vloer- bekleding, brandwerende platen en dichtingskoorden in kachels. In grote gebouwen werd het onder de vorm van spuitasbest bijkomend ook gebruikt als thermische en akoestische isolatie en brandbescherming van dragende elementen. De ingesloten poster bevat een overzicht van veelvoorkomende toepassingen die asbesthoudend kunnen zijn. Er zijn tips opgenomen die u kunnen helpen om dit te bevestigen of uit te sluiten. Bij oude huizen en gebouwen is de kans groot asbesthoudend materiaal aan te treffen.
Asbesthoudend materiaal levert vooral een risico op als het op de verkeerde manier verwijderd of bewerkt wordt. Daarom bevat de poster ook een leidraad om oordeelkundig om te gaan met het materiaal en zo onnodige gezondheidsrisico’s te vermijden. De meeste toepassingen zijn hechtgebonden, enkele zijn ongebonden. Bij ongebonden toepassingen kunnen asbestvezels zeer gemakkelijk loskomen. Hiervoor is een specifieke aanpak vereist.

Instantie Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Auteur Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Soort instantie Overheid
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Asbest, Bewoners, Voorlichting

Terug naar bibliotheek