Asbestprotocol

3 december 2013

Auteur(s): Gemeente Oudewater en Gemeente Woerden
Instantie: Gemeente Oudewater Bekijk Download

Asbest en asbesthoudende producten zijn in het verleden veelvuldig toegepast in bouwwerken. Tevens is door sloop en gebruik van slooppuin asbesthoudend materiaal in de bodem terechtgekomen. De huidige wet– en regelgeving verbieden het in bezit hebben (opslag), verhandelen (transporteren) en het toepassen van asbesthoudende materialen, reguleren het verwijderen van asbest uit bouwwerken en stellen eisen aan het verrichten van werkzaamheden aan asbesthoudende materialen. De gemeente speelt een belangrijke rol bij het toezicht op de uitvoering van de geldende wetten en regels.
Er bestaan verschillende omstandigheden waarbij de asbestproblematiek aan de orde is. Deze variëren van bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in bouwwerken tot asbestverwijdering bij sloop, asbest als afvalstof in de openbare ruimte en asbest in puinlagen in de bodem. Ook kan de aanwezigheid van asbesthoudend materiaal bij een incident of calamiteit een rol spelen.
Dit asbestprotocol betreft niet alleen de te ondernemen acties bij incidenten of calamiteiten, maar geldt ook voor de reguliere werkzaamheden op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Bouwbesluit 2012.
De doelstellingen van dit protocol zijn beschreven in hoofdstuk 2. De wettelijke basis en de verschillende bevoegdheden liggen vast in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 staat de komende verplichting voor asbest inventarisaties beschreven. In hoofdstuk 5 wordt afhankelijk van de vindplaats of toepassing van asbest benoemd wie het bevoegd gezag is en welke procedure van toepassing is.
Dit asbestprotocol maakt onderscheid tussen incidenten en calamiteiten. Hierbij gelden de onderstaande omschrijvingen.
 Incidenten: onverwachte gebeurtenissen die geen (noemenswaardige) schade en/of letsel veroorzaken, maar door de aanwezigheid van asbest, een onverwijlde aanpak van de gemeente vragen.
 Calamiteiten: onverwachte gebeurtenissen die schade en/of letsel veroorzaken en waarbij coördinatie noodzakelijk is van activiteiten van verschillende gemeentelijke en regionale diensten.
Voor de implementatie en toepassing van een adequaat niveau van de gemeentelijke asbesttaken zijn in dit protocol een aantal processchema’s opgesteld, die binnen de gemeentelijke organisatie worden toegepast. Het protocol beschrijft in hoofdlijnen de procesgang, terwijl de daarbij behorende processchema’s de daadwerkelijke gang van zaken op afdelings- of werkniveau omschrijven.
De volgende processchema’s worden onderscheiden en zijn opgenomen in de bijlagen:
- P010 Asbest in de openbare ruimte
- P020 Asbestbeleid gemeentelijke gebouwen
- P030 Asbest in grond – eigendom gemeente P040 Asbest in grond – eigendom derden
- P050 Sloopmelding asbest
- P070 Asbest bij incidenten en calamiteiten
- P090 Beheer van asbestprocedures
- P100 Verificatie en evaluatie asbestprotocol

Daarnaast is, ter bevordering van de samenwerking bij branden waarbij asbest vrijkomt, het Protocol Asbestbranden Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ontwikkeld (2008, zie de bijlagen).

Instantie Gemeente Oudewater
Auteur Gemeente Oudewater en Gemeente Woerden
Soort instantie Gemeente
Datum 3 december 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Asbest, Calamiteit, Gemeente, Protocol

Terug naar bibliotheek