Beeldverslag Klimaatatelier Land van Cuijk

2014

Auteur(s): Omgevingsdienst Brabant Noord/Bureau Voor Elkaar Krijgen
Instantie: Omgevingsdienst Brabant Noord Bekijk Download

Het klimaatatelier, op 28 januari 2014 in Cuijk, was de afsluiting van het regionale stimuleringsproject Groene Gevels & Daken. Met dit project beoogden Waterschap Aa & Maas en de vijf gemeenten in het Land van Cuijk het toepassen van groene gevels en groene daken
bij particulieren, bedrijven en andere organisaties te stimuleren door groene gevels en groene daken meer bekendheid en zichtbaarheid te geven. Zo werd informatie verschaft op BrabantsGroen.nl, verscheen er een folder, sierden demopanelen de gemeentehuizen en was er een minisymposium voor de gemeenten. Groene gevels, en vooral groene daken leveren een bijdrage aan het opvangen en vasthouden van regenwater, aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en de biodiversiteit, ze hebben een isolerende werking (ook qua geluid) én last but not least ziet het er fraai uit!
Het afsluitende klimaatatelier plaatste de groene gevels
en daken in het grote pallet aan kansen en mogelijkheden die gemeenten en waterschap hebben om de inrichting
van hun openbare ruimte klimaatbestendiger te maken. Klimaatbestendig is de term voor het inspelen op de effecten van klimaatverandering die hoe dan ook op ons af komt, zoals meer wateroverlast, meer insectenplagen, langdurigedroogte en zeer warme dagen. Dat dit geen ver van mijn bedshow meer is, tonen de gevallen van wateroverlast in Boxmeer, de diverse zomerstormen en oprukkende eikenprocessierupsen van de afgelopen jaren aan. Door rekening te houden met klimaatbestendigheid behoud je én verstevig je als gemeente je aantrekkingskracht. Voor bedrijven en bewoners, maar ook voor recreanten. Er valt dus veel te verdienen aan klimaatbestendigheid.
Waterschap Aa & Maas en de gemeente Boxmeer hebben vanuit hun onderlinge duurzaamheidsambitie ODBN opdracht gegeven een klimaatatelier te organiseren dat invulling gaf aan bovenstaande punten. Met co-financiering van de provincie Noord-Brabant is dat ook gelukt.
Naast een afsluiting was het klimaatatelier tevens een doorkijk voor een mogelijk vervolgtraject in 2014. Tal van fysieke, organisatorische én sociale bouwstenen passeerden tijdens het atelier de revue die tezamen het raamwerk voor een nieuw project vormen.
Het klimaatatelier, bij La Tertulia aan de rand van Cuijk, had een groot doe-het-zelf-gehalte.
Samen met collega’s van waterschap en provincie werd gewerkt aan een gemeentelijke casus;
van een reconstructie van een weg, tot de nieuwe inrichting van een gebied. Tijdens deze exercitie inventariseerden en bespraken de verschillend gekleurde medewerkers van gemeenten (natuurlijk
en duurzaam groen, waterblauw, bouwend rood en infrastructureel grijs), provincie en waterschap
de belangrijkste klimaataspecten bij deze casus. Voorafgaand aan de exercities hielden enkele specialisten een inspiratiepitch: over thema’s als natuurbeleving, te natte en te droge periodes, kosten & baten van maatregelen en over nieuwe boomsoorten in de openbare ruimte. De specialisten namen vervolgens ook actief deel aan het klimaatatelier en zorgden zodoende mede voor een levendige, informatieve ochtend.

Instantie Omgevingsdienst Brabant Noord
Auteur Omgevingsdienst Brabant Noord/Bureau Voor Elkaar Krijgen
Soort instantie Omgevingsdienst (RUD)
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Gemeente, Klimaatadaptatie, Ruimtelijke inrichting, Workshop

Terug naar bibliotheek