Beheerkwaliteitsplan
20 augustus 2012
De gemeente Albrandswaard heeft in 2005 een kwaliteitskeuze gemaakt voor het beheer van de openbare buitenruimte die de basis is voor de huidige kwaliteit. Door ontwikkelingen en bezuinigingen is het voor de ambtelijke organisatie belangrijk om te weten waar zij nu staan met betrekking tot de kwaliteit en het huidige budget.
Door het opstellen van beheerkwaliteitsplan krijgt de organisatie inzicht in de huidige en de gewenste kwaliteit van het beheer van de openbare ruimte. Tevreden burgers zijn daarbij een belangrijk doel. Het beeldgericht werken is een methode om op een transparante en begrijpelijke wijze de beheerkwaliteit voor bewoners, bestuur en de eigen organisatie inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Daarnaast bevordert het beeldgericht werken een integraal eindbeeld en legt een verband tussen de beschikbare middelen (financiën) en de te leveren kwaliteit. Aan Cyber is gevraagd om in samenwerking met de afdeling BOR een beheerkwaliteitsplan op te stellen dat kaderstellend en richtingsgevend is voor de komende jaren.
Het beheerkwaliteitsplan bestaat uit drie onderdelen die een sterke onderlinge samenhang hebben:
1. Kwaliteitskader: wat willen we?
Dit is het beleidsdeel waarin de doelstellingen met daarbij behorende, samenhangende kwaliteitsbeelden voor het beheer van de openbare buitenruimte worden vastgelegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kwaliteitskaart, waarop per gebiedstype (zoals centra en woonwijken) de na te streven (beeld)kwaliteit staat omschreven. De eerste stap om tot beleid te komen is ervoor te zorgen dat iedereen het over hetzelfde heeft en dat de te maken keuzes begrijpelijk zijn en gevisualiseerd worden.
2. Financieel kader: wat kost het?
De noodzakelijke financiële middelen worden in dit deel zichtbaar gemaakt middels benchmark gegevens vanuit het kostenmodel Impact© van Cyber. Om de resultaten en de consequenties van beheerkeuzes overzichtelijk te visualiseren wordt hiervoor een kwaliteitsimulatie gebruikt. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de noodzakelijk geachte financiële middelen en het beschikbare budget vanuit de gemeentelijke begroting.
3. Kwaliteitstoets: wat hebben we?
In het beheerkwaliteitsplan wordt uitgegaan van de kosten voor het in stand houden van de gekozen beeldkwaliteit. Om vast te stellen of er bij aanvang een achterstand in het onderhoudsniveau aanwezig is en of de geleverde beeldkwaliteit voldoet aan de gestelde kaders wordt de werkelijke kwaliteit buiten getoetst aan het beleid zoals omschreven in het kwaliteitskader.
Alle hierboven genoemde onderdelen vormen het Beheerkwaliteitsplan.