Beheerplan Openbare Verlichting 2013 - 2017
19 februari 2013
1 INLEIDING
De gemeente Wassenaar draagt verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld deze openbare ruimte schoon, heel en veilig te houden. Om dit te doen is voor de periode 2012 tot en met 2017 de buitenruimte integraal benaderd. Dit wordt gedaan aan de hand van beheerplannen. Elke vijf jaar worden deze geactualiseerd. Voor de periode 2012 - 2017 is dit voor acht werkvelden gedaan.
In de beheerplannen is beschreven welke maatregelen voor onderhoud, reparatie, vervanging e.d. in de komende vijf jaar worden uitgevoerd. De beheerplannen vormen daarmee de basis voor werkzaamheden aan de openbare ruimte. Het vormt ook de basis voor de bestekken bij aanbesteding. De beheerplannen vormen tevens de basis voor de begroting.
Met de beheerplannen is het volgende bewerkstelligd:
Vertaling van de beleidsvisie naar beheer en onderhoudsniveau
Inzicht in de kwantiteit en kwaliteit van de onderdelen van de openbare ruimte anno 2012 Inzicht in de benodigde financiële reserveringen
Voor de periode 2012 tot 2017 heeft de gemeente Wassenaar de volgende beheerplannen opgesteld:
Groen
Wegen
Water
Spelen
Kunstwerken
Openbare Verlichting Wegmeubilair Verkeersregelinstallaties
1.1 WETTELIJKE KADERS
De gemeente moet voor de openbare ruimte voldoen aan een aantal wettelijke kaders. In elk beheerplan wordt beschreven aan welke wettelijke taken en kaders de gemeente moet voldoen.
1.2 BELEIDSPLANNEN EN LEIDRAAD INRICHTING OPENBARE RUIMTE
De beheerplannen zijn afgestemd op de diverse beleidsnotities en –plannen. Met de beheerplannen wordt de vertaalslag van beleid naar beheer gemaakt. Hiermee vormen de beheerplannen de basis voor het vaststellen van budgetten, kredieten en voorzieningen. Eén en ander afgestemd op het vastgestelde onderhoudsniveau. De beheerplannen zijn tevens een middel om de kwaliteit van de openbare ruimte te bewaken. De beheerplannen vormen de basis voor langdurige afspraken - over de werkprocessen - voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Het geeft niet alleen de beheerders, maar ook de uitvoerders en de burgers helderheid over het te plegen niveau van onderhoud.
Naast de beleidsplannen bestaat ook de Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR) en de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte. In de LIOR staan de uitgangspunten voor de inrichting van de openbare ruimte beschreven. De Kwaliteitscatalogus is een instrument om het gewenste kwaliteitsniveau van de openbare ruimte te bepalen. Tevens kan de catalogus worden gebruikt om de huidige kwaliteit vast te stellen.
1.3 BEHEERPLAN OPENBARE VERLICHTING
In dit Beheerplan openbare verlichting(OV) is vastgelegd hoe de gemeente haar straatverlichting in de openbare ruimte beheert en onderhoudt. Het beheer en onderhoud van de openbare verlichting vindt plaats op een zodanige wijze dat een duurzame instandhouding van de bedrijfszekerheid, kwaliteit en de veiligheid gewaarborgd blijft. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het voortdurend terugdringen van het energieverbruik van de openbare verlichtingsinstallatie zonder de kwaliteit van de openbare voorziening geweld aan te doen. Het dagelijkse beheer en onderhoud is gericht op de instandhouding van de huidige voorziening met inachtneming van voorschriften, normen en regels zoals deze zijn vastgelegd voor de openbare verlichting.
Onder het beheer en onderhoud vallen het vervangen van beschadigde of defecte objecten, waaronder lampen, masten en het verhelpen van storingen en schades, die de normale werking van de openbare verlichting verstoren. Jaarlijks worden er via vaste cyclus veiligheids-, functionele- en visuele inspecties gehouden.
Het beheerplan vormt de basis bij voorstellen voor budgetten, kredieten en de hoogte van stortingen in voorzieningen. Voor de openbare verlichtingsinstallatie staat daarbij voorop dat een betrouwbare en sociaal veilige omgeving gebruiker van die omgeving gewaarborgd moet zijn. Door slecht afgeregelde apparatuur, uitval of andere storingen, o. a in het openbare verlichting kabelnet kan de betrouwbaarheid en sociale veiligheid worden verstoord. Een goed OV–beheer, waarbij storingen snel worden opgelost en versleten en slecht functionerende onderdelen preventief worden vervangen, is noodzakelijk omdat het de kans op storingen verkleint en de levensduur van de installaties verlengt. Naast deze technische onderhoudsmaatregelen is het veiligheidsaspect van de installaties zeker zo belangrijk. Hierbij wordt aan de hand van vastgestelde NEN-normen en aanbevelingen periodiek geïnspecteerd en bekeken of opnieuw afregelen of vervanging van de desbetreffende onderdelen nodig zijn. Voor het uitvoeren van deze (wettelijke verplichte ) technische en functionele onderhoudsmaatregelen zijn structureel elk jaar weer financiële middelen nodig. De wijzigingen die in het beheerareaal sinds 2007 zijn opgetreden, zijn in dit rapport verwerkt.