Beheerplan Park de Watertoren

2006

Auteur(s): Gemeente Utrecht
Instantie: Gemeente Utrecht Bekijk Download

Park de Watertoren is een van de drie parken die gesitueerd zijn in de wijk Overvecht. Het ca. 11,6 ha grote park vormt het groene en recreatieve hart van Overvecht Zuid en vervult stadsbreed een belangrijke functie in de hoofdgroen-structuur, als ook in de Ecologische Infrastructuur van Utrecht (EIS). Water is een belangrijk thema in het park. Dit komt tot uitdrukking in de centraal gelegen hoofdwatergang de Singel, diverse sloten in het veenweidegebied en de nieuwe watergang ter hoogte van het Zorgcentrum Overvecht Zuid. Het park kenmerkt zich verder door veel bomen die verspreid staan in het gras en op verschillende plaatsen dichte heester- vakken.
Park de Watertoren is in 2005/2006 door de Gemeente Utrecht opgeknapt en gedeeltelijk heringericht. De hui- dige clustering van de dierenweide en de bouwspeeltuin is een aantrekkelijke voorziening voor kinderen. Hier kunnen zij onder begeleiding spelen en in contact komen met dieren. Door de clustering is het terrein van de voormalige dierenweide bij het openbaar toegankelijke park getrokken. Het veenweidegebied is een belangrijk onderdeel van het park waar natuurontwikkeling kan plaats vinden. De natuurlijke oevers langs de
nieuwe watergang bij het Zorgcentrum vormen een ‘natte ecologische verbinding’ richting het Noorderpark.
Na de afronding van de opknapbeurt en herinrichting is het van groot belang een gericht en consequent beheer te voeren. In dit beheerplan worden de eindbeelden van de verschillende beheergroepen beschreven. Het wordt niet aangegeven hoe de eindbeelden bereikt worden. De ontwikkeling van beplanting is van te veel factoren afhankelijk, zoals grondslag, ziektes, stormen en andere wensen en inzichten. De gebruiker van dit beheerplan is vakkundig om de beschreven eindbeelden en beheer-richtlijnen op de juiste manier te interpreteren. Daarbij is dit beheerplan een handvat voor het maken van keuzes en ook om de keuzes uit te leggen aan de bewoners en het bestuur.
De looptijd van dit beheerplan is ca. 10 jaar. De situatie die dan aangetroffen wordt vormt de basis voor het nieuwe beheer.

Instantie Gemeente Utrecht
Auteur Gemeente Utrecht
Soort instantie Gemeente
Datum 2006
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beheerplan, Gemeente, Groen, Groenbeheer

Terug naar bibliotheek