Beheerplan Straatmeubilair en Verkeersvoorzieningen Gemeente Heerhugowaard 2013 - 2018

2013

Auteur(s): Gemeente Heerhugowaard
Instantie: Gemeente Heerhugowaard Bekijk Download

1. Inleiding
Een rondwandeling door Heerhugowaard leert dat de gemeente een uitgebreide en diverse collectie straatmeubilair en verkeersvoorzieningen herbergt. Het doel van straatmeubilair en verkeersvoorzieningen is om de verkeersafwikkeling te verbeteren, de weggebruiker beter te informeren en een positieve bijdrage te leveren aan de ruimtelijke inrichting en de leefbaarheid. Afgezien van de minimale wettelijke en technische eisen waaraan objecten in de openbare ruimte moeten voldoen, biedt het beheerplan ruimte voor het maken van keuzen.
Het beheerplan geldt voor de periode 2013 – 2018. Om de 5 jaar wordt het beheerplan geëvalueerd en herzien. Het beheerplan zal eerder worden geactualiseerd indien tussentijdse ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.
1.1. Doel beheerplan
Het meerjaren beheerplan geeft inzicht in de manier waarop het straatmeubilair en de verkeersvoorzieningen duurzaam in stand worden gehouden. Het beschrijft de omvang en kwaliteit van de te beheren arealen, de gewenste kwaliteit, de noodzakelijke maatregelen om de gewenste kwaliteit te realiseren en de (financiële) middelen die daarvoor nodig zijn. Het gaat hierbij zowel om het dagelijks en regulier (klein) onderhoud als het geplande (groot) onderhoud.
1.2. Beleidsmatig
Straatmeubilair en verkeersvoorzieningen geven invulling aan de openbare ruimte en zorgen verder voor veiligheid door het gebruik van belijning/wegmarkering, borden en afsluitpalen en geeft gebruikswaarde aan lokaties door het plaatsen van banken en afvalbakken. Straatmeubilair en verkeersvoorzieningen hebben een ondersteunende functie in de openbare ruimte. Dit beheerplan zal vallen onder het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) wat in 2013 door de Raad zal worden vastgesteld. Verdere ondersteuning met betrekking tot de invulling van de openbare ruimte wordt vastgelegd in de wettelijke en gemeentelijke kaders, zoals genoemd in bijlage 1.
1.3. Beheer en kwaliteit
Plaatsing van straatmeubilair en verkeersvoorzieningen is gestoeld op de principes sober en doelmatig. Dit houdt in dat functionaliteit en uniformiteit de belangrijkste aspecten zijn. Uitzondering hierop zijn de winkelcentra waar gekozen kan worden voor een luxer, afwijkend ontwerp. Onder sober en doelmatig wordt ook verstaan dat we terughoudend zijn met het bijplaatsen van straatmeubilair en verkeersvoorzieningen. Uitgangspunt hierbij is dat gedacht wordt vanuit „nee tenzij‟, alleen bij een duidelijke toegevoegde waarde zal een stuk straatmeubilair of een verkeersvoorziening worden bijgeplaatst.
De kwaliteit van het straatmeubilair en de verkeersvoorzieningen wordt gewaarborgd door middel van inspecties. Hiervoor wordt een keer per jaar een schouw door een externe partij uitgevoerd. Verder wordt er dagelijks door het Stadsbedrijf gelet op de staat van het straatmeubilair en de verkeersvoorzieningen en komen meldingen binnen van bewoners via het gemeentelijk contact centrum.
Bij inrichting wordt er een onderscheid gemaakt tussen centrale verblijfsgebieden (zone 1) en de rest van de gemeente. Dit onderscheid komt onder andere naar voren bij de inrichting. Het onderhoud wordt in beide gebieden op hetzelfde niveau uitgevoerd. De kwaliteitsniveaus die gehandhaafd worden zijn:

Centrumgebieden(Centrumwaard, Middenwaard) Kwaliteitsniveau A Mooi en comfortabel
Woonwijken Kwaliteitsniveau B Voldoende en functioneel

1.4. Afbakening
De termen straatmeubilair en verkeersvoorzieningen hebben betrekking op bijna alle voorzieningen in de openbare ruimte. Het voorliggende plan geeft inzicht in het beheer en onderhoud van de volgende objecten in de openbare ruimte. Een overzicht van het areaal straatmeubilair en verkeersvoorzieningen staat opgenomen in de tabel op pagina 13.
Straatmeubilair
Het meubilair in de openbare ruimte dat niet primair wordt aangebracht om het verkeer in goede banen te geleiden wordt samengevat onder het verzamelbegrip straatmeubilair. In dit beheerplan is de volgende onderverdeling aangehouden:
Zitmeubilair
Banken
Afvalvoorzieningen
Afvalbakken
Fietsparkeervoorzieningen
Fietsenstandaards
Afzetpalen
Afsluitpalen (verwijderbaar en vast)
Straatmeubilair
Hekwerken Rookpalen Plakzuilen
Reclamedragers
Stadsplattegronden
Abri‟s
Lichtmastreclame
Verkeersvoorzieningen
De term verkeersvoorzieningen is een verzamelbegrip voor wegmeubilair als verkeersborden, wegmarkeringen, wegbebakening, bewegwijzering, etc. Deze voorzieningen worden aangebracht om de verkeersveiligheid te vergroten door middel van een veilige en vlotte verkeersafwikkeling. In dit beheerplan wordt de volgende onderverdeling aangehouden:
Verkeerstekens
Het RVV 1990 verstaat onder verkeerstekens:
Verkeersborden (inclusief onderborden, komborden, etc.) Verkeerslichten (VRI‟s)
Markeringen op de weg
Wegbebakening
Onder wegbebakening worden alle verkeersvoorzieningen verstaan die worden aangebracht om het verkeer in veilige banen te leiden. Hierbij valt te denken aan:
Bochtschilden Schrikhekken Verkeerszuilen Vangrails Verkeersspiegels

Bewegwijzering
Bewegwijzering omvat alle vormen van richtingsaanduiding die worden aangebracht om vlot en veilig op de bestemming te komen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in:
NBD borden (voorheen ANWB)
Objecten (sporthallen, bezienswaardigheden, hotels, etc.)
Straatnaamborden
Buiten het kader van dit plan
De volgende objecten in de openbare ruimte worden ook onder de noemer straatmeubilair aangeduid maar vallen buiten het kader van dit beheerplan. Deze objecten worden door derden beheerd, of vallen binnen andere beheersterreinen.

1.5. Verkeersregelinstallaties
Dynamische afsluitingen
Slagbomen, toegangscontrolesystemen en betaalautomaten op parkeerterreinen Camerapalen
Boom beschermbeugels
Schampblokken en mobiele verkeersgeleideblokken
Stroomverdeelkasten
Rioolgemalen
Antenne systeemkasten
Onder- en bovengrondse containers
Openbare verlichting
Speelvoorzieningen
Straatmeubilair op begraafplaatsen
Straatmeubilair op sportcomplexen
Het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) en bijbehorende regelingen Fonteinen
Waterputten en brandweerput paaltjes
Brievenbussen
Geluidsschermen
Bewegwijzering op bedrijventerreinen (uitgevoerd door derden)
Financiële Middelen
Uitbreiding in het areaal aan straatmeubilair en verkeersvoorzieningen binnen de bestaande gebieden zal zeer beperkt zijn, dit wordt mede gevoed door het principe van sober en doelmatig. Er is vanzelfsprekend wel een uitbreiding van het areaal wanneer nieuwe gebieden worden opgeleverd, zoals bijvoorbeeld project „De Vaandel‟, „De Draai‟ of „Broekhorn‟.
De huidige financiële middelen voldoen om het bestaande areaal op niveau te houden. De bezuinigingen hebben geen effect op de product straatmeubilair en/of verkeersvoorzieningen. Bij inrichting van de nieuwe gebieden worden straatmeubilair en verkeersvoorzieningen meegenomen in de projectkosten. Voor onderhoud van areaaluitbreidingen worden groeigelden aan de producten toegevoegd.

Instantie Gemeente Heerhugowaard
Auteur Gemeente Heerhugowaard
Soort instantie Gemeente
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beheerkosten, Gemeente, Straatmeubilair, Uitvoering

Terug naar bibliotheek