Beheerplan Straatreiniging Gemeente Heerhugowaard 2013 - 2016

2013

Auteur(s): Gemeente Heerhugowaard
Instantie: Gemeente Heerhugowaard Bekijk Download

1. Inleiding
Straatreiniging is een containerbegrip voor het schoonmaken van de openbare ruimte. Hierbij wordt aandacht besteed aan natuurlijk afval, zwerfafval en onkruid op verharding. Deze drie pilaren waarop straatreiniging rust vragen om een gedifferentieerde aanpak. De inzet die gepleegd wordt bestaat uit zowel machinale reiniging als handmatige reiniging.
Straatreiniging heeft te maken met verschillende actoren. De natuur, die zorgt voor opkomst van onkruid en bladval. Werkzaamheden in de openbare ruimte waardoor afval blijft liggen of bewoners die afval al dan niet bewust verliezen. Elk van deze oorzaken brengt andere uitdagingen met zich mee. De werkzaamheden worden waar mogelijk op elkaar afgestemd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen in de hele gemeente. Schoon trekt schoon aan!
Het beheerplan geldt voor de periode 2013 – 2016. Om de 4 jaar wordt het beheerplan geëvalueerd en herzien. Het beheerplan zal eerder worden geactualiseerd indien tussentijdse ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.
1.1 Probleemomschrijving
Afval dat 'zwerft' is één van de grootste bronnen van ergernis voor burgers. Hoe inwoners de kwaliteit van hun directe leefomgeving beleven, wordt mede bepaald door zwerfafval. Het door de gemeente geleverde gemiddelde onderhoudsbeeld (uitkomst van het monitoren), voldoet niet aan de wens / verwachting van (een deel van de) bewoners. Een knelpunt hierbij is dat de beleving van de inwoners ten aanzien van zwerfafval niet altijd overeenkomt met de gegevens uit het monitoren. Iedereen heeft een eigen toetsingskader om de beelden te verwerken. Wat de één storend en rommelig vindt, kan voor een ander niet hinderlijk en best netjes zijn. Deze persoonlijke beleving, perceptie, maakt het lastig om duidelijk te krijgen waar de schoen nu precies wringt.
1.2 Doel beheerplan
Het meerjaren beheerplan geeft inzicht in de manier waarop straatreiniging is georganiseerd. Het beschrijft de omvang van de te beheren arealen, de gewenste kwaliteit, de noodzakelijke maatregelen om de gewenste kwaliteit te realiseren en de (financiële) middelen die daarvoor nodig zijn.
1.3 Beleidsmatig
Straatreiniging draagt bij aan een opgeruimde omgeving. Hierbij wordt het overgrote gedeelte van het werk door de gemeente gedaan. Waar mogelijk zal ruimte gegeven worden aan bewoners om te participeren, bijvoorbeeld als zwerfafvalpakker. Dit beheerplan zal vallen onder het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte (IBOR) wat in 2013 door de Raad zal worden vastgesteld.

1.4 Beheer en kwaliteit
Het beheer in Heerhugowaard is gestoeld op de principes sober en doelmatig. Dit houdt in essentie in dat functionaliteit en uniformiteit de belangrijkste aspecten zijn. Uitzondering hierop zijn de winkelcentra (zgn. zone 1 gebieden) waar gekozen kan worden voor een luxer, afwijkend ontwerp. Voor straatreiniging vertaald dit zich in een basis kwaliteit (beeldkwaliteit B) die er vanuit gaat dat de algehele indruk opgeruimd is, maar er mag hier en daar wat afval liggen of wat onkruid staan en in winkelcentra een streefbeeld wat opgeruimder is (beeldkwaliteit A).
De kwaliteit van het onderhoud wordt gewaarborgd door middel van inspecties. Hiervoor wordt drie keer per jaar een schouw door een externe partij uitgevoerd. Verder wordt er dagelijks door het Stadsbedrijf gelet op de staat van het onderhoud en komen meldingen binnen van bewoners via het gemeentelijk contact centrum.
Bij inrichting wordt er een onderscheid gemaakt tussen centrale verblijfsgebieden (zone 1) en de rest van de gemeente. Het onderhoud wordt in beide gebieden op hetzelfde manier uitgevoerd, maar de frequentie in onderhoudshandelingen verschilt. De kwaliteitsniveaus die gehandhaafd worden zijn:

Centrumgebieden (Centrumwaard, Middenwaard) Kwaliteitsniveau Schoon, weinig vervuiling A
Woonwijken Kwaliteitsniveau B Schoon, mag wat afval liggen/onkruid staan

1.5 Afbakening
De term straatreiniging heeft betrekking op alle werkzaamheden waar afval verwijderd wordt uit
de openbare ruimte, met uitzondering van containers. Deze vallen onder het product „Afval‟. Ook
onkruidbestrijding op verharding valt binnen straatreiniging. Onkruidbestrijding in het groen valt onder het product „Groen‟. Een overzicht van het areaal staat opgenomen op pagina 10.

1.6 Financiële Middelen
Uitbreiding van het areaal binnen de bestaande gebieden zal zeer beperkt zijn. Er is vanzelfsprekend wel een uitbreiding van het areaal wanneer nieuwe gebieden worden opgeleverd, zoals bijvoorbeeld project „De Vaandel‟, „De Draai‟ of „Broekhorn‟.
De huidige financiële middelen voldoen om het bestaande areaal op niveau te houden. Voor 2014 is de begroting verlaagd, waarbij rekening is gehouden met de benodigde budgetten voor de komende jaren, in bijlage 3 is de nieuwe begroting voor 2014 opgenomen. Voor onderhoud van areaaluitbreidingen worden groeigelden aan de producten toegevoegd.

Instantie Gemeente Heerhugowaard
Auteur Gemeente Heerhugowaard
Soort instantie Gemeente
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beheer, Kosten, Reinigen, Straat, Uitvoering

Terug naar bibliotheek