Beheren op beeldkwaliteit

12 november 2013

Auteur(s): Annet Muller, Jan Roose, Bas Schuite
Instantie: Cyber Bekijk Download

Inleiding
De gemeente Hof van Twente is een gemeente bestaande uit de kernen Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Markelo en kleine buurtschappen.
Voor de gemeente Hof van Twente is het essentieel een visie en beleid voor de langere termijn te ontwikkelen voor inrichting en beheer van de openbare buitenruimte. De basis van het beheer is de inrichting, maar ook het gebruik van de openbare ruimte. De beleving die een gebruiker heeft, wordt gevormd door de samenhang van deze drie aspecten. In figuur 1.1 wordt dit samenspel duidelijk gemaakt. Deze aspecten bepalen in hoge mate de maatregelen die genomen moeten worden en de wijze waarop dit georganiseerd wordt om de gewenste kwaliteit te bereiken. Belangrijk doel hierbij is dat er richting de burger eenduidig wordt gecommuniceerd over de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarom dienen de bewoners en de ondernemers nauw betrokken te worden bij het beheren op beeldkwaliteit.

Daarnaast is een belangrijk onderdeel bij het rationaliseren van het beheer dat er veel meer planmatig gewerkt moet gaan worden op basis van heldere opdrachten en volgens heldere en meetbare kwaliteitscriteria. Om hieraan concreet invulling te kunnen geven is gevraagd aan de afdeling Openbare Werken door de raad van gemeente Hof van Twente een integrale beheervisie op te stellen met een bijbehorend kwaliteitskader.
Tevens heeft de raad gevraagd om een heldere communicatie en sturingsinstrumentarium op basis waarvan de raad haar sturende en controlerende taken op gebied van beheer en onderhoud van de openbare ruimte kan uitvoeren.
Vanwege deze vragen is aan Cyber gevraagd om in samenwerking met de gemeente Hof van Twente het plan “Beheren op beeldkwaliteit” (BoB)op te stellen dat kaderstellend en richtinggevend is voor beeldgericht werken voor de komende jaren. Het kader en vertrekpunt voor dit BoB plan is vastgelegd in de “Integrale visie op het beheer van de openbare ruimte Hof van Twente”. Door het opstellen van dit plan krijgt de organisatie inzicht in de huidige en de realistische kwaliteit van het beheer van de openbare ruimte met daarbij zicht op de benodigde financiële middelen.
Het beeldgerichtwerken is een methode om op een transparante en begrijpelijke wijze de beeldkwaliteit voor bewoners, bestuur en de eigen organisatie inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Daarnaast bevordert het beeldgericht werken een integraal eindbeeld en legt een verband tussen de beschikbare middelen en de te leveren kwaliteit.
De relatie tussen het BoB plan en andere plannen is schematisch weergegeven in het volgende figuur 1.2.
Naast de beleidsplannen en beheerplannen zijn er ook nog andere instrumenten nodig om daadwerkelijk beeldgestuurd te gaan werken. Daarom wordt er naast dit BoB plan in 2014 gewerkt aan het opstellen van een LIOR, Omvormingsplannen openbare ruimte en Communicatieplan.
Dit plan bestaat uit drie onderdelen die een sterke onderlinge samenhang hebben (zie figuur 1.3 voor het schematisch overzicht):

1. Kwaliteitstoets:wat hebben we?
In dit plan wordt uitgegaan van de kosten voor het in stand houden van de gekozen beeldkwaliteit. Om vast te stellen of er bij aanvang een achterstand in het onderhoudsniveau aanwezig is en of de geleverde beeldkwaliteit voldoet aan de gestelde kaders wordt de werkelijke kwaliteit buiten getoetst aan het beleid zoals omschreven in het kwaliteitskader.

2. Kwaliteitskader: wat willen we?
Dit is het beleidsdeel waarin de doelstellingen met daarbij behorende, samenhangende kwaliteitsbeelden voor het beheer van de openbare buitenruimte worden vastgelegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kwaliteitskaart, waarop per gebiedstype (zoals centrum en woonwijken) de na te streven (beeld)kwaliteit staat omschreven. De eerste stap om tot beleid te komen is ervoor te zorgen dat iedereen het over hetzelfde heeft en dat de te maken keuzes begrijpelijk zijn en gevisualiseerd worden.

3. Financieel kader: wat kost het?
De noodzakelijke financiële middelen worden in dit deel zichtbaar gemaakt middels benchmarkgegevens vanuit het kostenmodel Impact van Cyber. Om de resultaten en de consequenties van beheerkeuzes overzichtelijk te visualiseren wordt hiervoor een kwaliteitssimulatie gebruikt. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen de noodzakelijk geachte financiële middelen en het beschikbare budget vanuit de gemeentelijke begroting.

Alle hierboven genoemde onderdelen vormen het plan “Beheren op beeldkwaliteit (BoB)”.

Instantie Cyber
Auteur Annet Muller, Jan Roose, Bas Schuite
Soort instantie Adviesbureau
Datum 12 november 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beeldkwaliteit, Beheer, Beleid, Kosten

Terug naar bibliotheek