Beleidsevaluatie “Van last naar lust” ‘Midterm review’ na vijf jaar
2008
Het grondstromenbeleid anno 2003
De provincie heeft geruime tijd geleden, in 2002, onderkend dat zuinig gebruik van grondstoffen noodzakelijk is. Daardoor kan de winning van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk worden beperkt. Dit heeft uiteenlopende milieuvoordelen. Het door de provincie te volgen beleid is vastgelegd in het beleidsdocument ‘Van last naar lust’. Met dit beleid worden de winning en het (her)gebruik van grondstoffen op elkaar afgestemd. Het beleid heeft een geldigheid van 10 jaren.
Inmiddels zijn we vijf jaar verder. Onderdeel van het beleid is een tussentijdse beleidsevaluatie. Vandaar dat eind 2007 is begonnen met het evalueren van het beleid dat in 2002 is vastgesteld.
Opbouw van het beleid
Het beleid kan worden ontleed in zeven beleidslijnen. Per beleidslijn zijn doelstellingen geformuleerd. Soms zijn deze doelstellingen gekwantificeerd. Door het beleid te toetsen aan deze doelstellingen kan een evaluatie gedaan worden. Met behulp van deze evaluatie kunnen de lijnen voor de toekomst uitgezet worden.
De kernvraag van de evaluatie
Evalueer de doelstellingen van het beleidsdocument ‘Van last naar lust’ en geef aan of het uitgevoerde beleid aanleiding geeft tot bijstelling van het beleid. Geef zonodig aanbevelingen voor verbeteringen.
Om de kernvraag te beantwoorden ...
... is kennis noodzakelijk van zowel het beleid (de papieren kant) als de praktijk (de uitvoeringskant). Van de papieren kant moeten de doelstellingen op een rijtje gezet worden om getoetst te kunnen worden. De jaarlijkse evaluaties zijn daarbij een beginpunt.
Dit toetsen zal verder deels via de praktijk moeten gebeuren. In dit project is gewerkt met interviews. Door de papieren kant en de praktische kant te combineren, komt het totaalbeeld tot stand.
Met andere woorden: voor een succesvolle evaluatie dient men beide zijden te kennen: beleid + praktijk.
De werkwijze
Voor dit project zijn een aantal stappen ondernomen. In het kort zijn de stappen:
1. Verdiepen in het opgestelde beleid;
2. Analyseren welke doelen zijn gesteld en deze doelen geordend in beeld brengen;
3. Toetsen of c.q. in welke mate deze doelen zijn bereikt;
4. Op basis van deze ‘papieren studie’ interviewpartners benaderen om de resultaten nader in beeld te
brengen;
5. Met deze informatie het ‘papieren’ beeld afronden;
6. Dit beeld in een tweetal workshops (voor externen en internen) toetsen;
7. Het totaalbeeld weergeven in een rapportage.
Opbouw van het rapport
Het rapport bestaat uit zes hoofdstukken. In hoofdstuk 2 is de bureaustudie van het beleidsdocument weergegeven. Op basis van de bureaustudie zijn twee workshops georganiseerd. De resultaten daarvan staan in hoofdstuk 3.
Alvorens conclusies te trekken is er bij stilgestaan of de uitgangspunten van het beleid destijds, nog steeds gelden. Dit is gedaan is hoofdstuk 4. Met de informatie uit de bureaustudie, de informatie uit de workshops en de toets of de oorspronkelijke uitgangspunten nog gelden is in hoofdstuk 5 een analyse gemaakt van vijf jaar beleid ‘Van last naar lust’.
Deze analyse is daarmee de onderbouwing van de conclusies en aanbevelingen in hoofdstuk 6.
In de bijlagen zit een tabel met de uitwerking van de beleidsdoelen en de verslagen van de twee workshops die zijn gehouden. Van de gehouden interviews zijn geen verslagen opgenomen in verband met de vertrouwelijkheid van de gesprekken.