Beleidsplan gladheidbestrijding 2014-2019
2014
Inleiding
De wegbeheerder heeft een zorgplicht als het gaat om de veiligheid op de weg. Ook tijdens de winterperiode dient de wegbeheerder aan te geven hoe zij daar mee omgaan. Het beleid rondom de bestrijding van gladheid wordt omschreven in dit gladheidbeleidsplan. In het plan wordt de prioriteit en het waarom van de gladheidbestrijding vastgelegd. De gemeenteraad stelt dit beleidsplan vast. Dit beleidsplan loopt van 2014 tot en met 2019.
Wettelijk kader
De gladheidbestrijding is een verantwoordelijkheid voor de wegbeheerder. De wegbeheerder is op grond van artikel 15 e.v. van de Wegenwet verantwoordelijk voor het onderhoud van de weg. Als de wegbeheerder aansprakelijk gesteld wordt omdat iemand schade heeft geleden als gevolg van gladheid moet de wegbeheerder aantonen dat zij niet tekort is geschoten in de zorgvuldigheid.
De eiser moet bewijzen dat de wegbeheerder tekort is geschoten in de zorgplicht. De wegbeheerder moet bewijzen dat zij hieraan hebben voldaan door middel van bijvoorbeeld het vastgestelde en gepubliceerde gladheidbeleidsplan en dat zij gehandeld heeft volgens dit plan. Aansprakelijkheid bij ongevallen als gevolg van gladheid moet beoordeeld worden op grond van onrechtmatige daad e.e.a. volgens artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek, of door een risicoaansprakelijkheid voor opstallen bij “een gebrek aan de weg of de weguitrusting” vastgelegd in artikel 6:174 Burgerlijk Wetboek.
De weggebruiker mag van de wegbeheerder niet verwachten dat alle verhardingen gestrooid zijn en aan alle eisen van stroefheid voldoen. De wegbeheerder heeft een inspanningsverplichting en geen garantie- resultaatplicht. Om aan te tonen dat de wegbeheerder zorgvuldig handelt, dient zij een gladheidbeleidsplan op te stellen waarin is aangegeven binnen welke tijd de wegen worden gestrooid. In het gladheidbeleidsplan moeten de prioriteiten van de wegen zijn omschreven en onderbouwd. Ook dient de gemeente de voor het publiek relevante informatie voldoende kenbaar te hebben gemaakt, bijvoorbeeld door publicatie in een plaatselijke krant en/of via internet. 1 versie van het plan moet ter inzage liggen op het gemeentehuis.
Leidraad gladheidbestrijding
Veel aansprakelijkheidstellingen door weggebruikers kunnen worden beperkt of weggenomen door te zorgen voor een goed doordacht en uitgevoerd gladheidbeleidsplan. Eind 2006 is er de CROW-publicatie 236 ‘Leidraad gladheidsbestrijdingsplan [2]’ uitgegeven. Het komt er in het kort op neer, dat als wegbeheerders bewuste keuzes hebben gemaakt voor de aanpak, deze voldoende bekend hebben gemaakt en zich aantoonbaar aan de gestelde taken hebben gehouden, zij in het algemeen sterk in hun schoenen staan. Hierin wordt o.a. ook aangegeven binnen wat voor tijd welke wegcategorie gestrooid dient te worden. Hier komen we later op terug.