Beleidsplan Participatiewet

13 oktober 2014

Auteur(s): Gemeenten Lochem en Zutphen
Instantie: Gemeente Lochem Bekijk Download

1 Inleiding
In onze gemeenten streven we naar een vitale samenleving die draait om mensen. Een gevarieerde samenleving, waaraan mensen naar vermogen kunnen deelnemen. Waar men naar elkaar omziet. En waar mensen zelf vorm kunnen geven aan hun leven, met eigen regie en op een wijze die bij hen past1. Meedoen, vooral ook op het gebied van werk. Want werk geeft structuur aan de dag, biedt zingeving en schept mogelijkheden om met anderen in contact te komen. We gunnen iedereen dan ook een passende plek, waar hij kan deelnemen aan het arbeidsproces. De Participatiewet geeft ons instrumenten in handen om dit doel dichterbij te brengen.
Ieder mens heeft er behoefte aan om gezien te worden en zijn talenten te kunnen inzetten. De drie decentralisaties gezamenlijk zijn erop gericht om meer verbinding aan te brengen tussen de leefwerelden van diverse groepen mensen en hen gezamenlijk bij te laten dragen aan optimale participatie voor eenieder. We zien deze verbinding vooral gedijen bij kleinschaligheid: initiatieven dichtbij in de woonomgeving van mensen, tot stand komend vanuit kennen en gekend worden. Onze beleidsvoornemens vanuit de Participatiewet dragen bij aan versteviging van deze verbinding. Daarvoor is het nodig dat we kijken naar de talenten van mensen en dat we deze talenten een podium bieden. Als het ons lukt om mensen vanuit hun kracht en talent aan werk te helpen, dan vallen eventuele beperkingen hiertegen weg en kunnen we bouwen aan een meer gelijkwaardige samenleving. Want de beweging werkt natuurlijk twee kanten op: we richten ons op het begeleiden van mensen naar werk en doen dit samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties die mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie kansen willen bieden. Zo spelen werknemers en werkgevers beiden een rol en draagt de arbeid van mensen bij aan een vitalere samenleving.

2 Leeswijzer
Het beleidsplan begint met een korte introductie van het doel en de omvang van de Participatiewet in hoofdstuk 3 en 4. In hoofdstuk 5 wordt dieper ingegaan op de ambities die we hebben voor de Participatiewet. In iedere paragraaf komt een ander thema aan de orde, waarbij in een kader staat aangegeven wat de voorgestelde uitgangspunten zijn voor het gemeentelijk beleid. Hoofdstuk 6 en 7 gaan over toegang en uitvoeringsstructuur en in hoofdstuk 8 en 9 wordt nader ingegaan op de financiën en de risico’s van de Participatiewet. Het beleidsplan wordt kort afgesloten in hoofdstuk 10.
Het beleidsplan wordt aangevuld met enkele bijlagen. De uitgangspunten van het beleidsplan zijn vertaald naar de verordeningen, die in het kader van de Participatiewet moeten worden opgesteld. Een overzicht van deze verordeningen treft u aan in bijlage 1. In bijlage 2 beschrijven we op hoofdlijnen de belangrijkste onderdelen van de Participatiewet en in bijlage 3 is een samenvatting opgenomen van de andere decentralisaties in het sociaal domein: de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet Passend onderwijs. In bijlage 4 staat een overzicht van de pilots en projecten die momenteel lopen in Lochem en Zutphen ter voorbereiding op de Participatiewet. In deze pilots en projecten zijn we samen met partners praktisch aan de slag gegaan om nieuwe werkwijzen te onderzoeken en uit te proberen. Zij leveren aanvullende ervaringen op, waarmee besluiten kunnen worden genomen over de concrete uitvoeringspraktijk. Bijlage 5 geeft een nadere toelichting op een tweetal varianten van de gemeenschappelijke regeling als verdieping op de keuzes omtrent de uitvoeringsstructuur in hoofdstuk 7. In bijlage 6 is tot slot een lijst met gebruikte afkortingen toegevoegd.
In februari 2014 hebben de gemeenteraden van Lochem en Zutphen het algemeen beleidskader Sociaal Domein vastgesteld. Hierin wordt een negental kaders voor beleid neergezet. In dit beleidsplan brengen we verbinding aan tussen deze negen kaders en het beleid voor de Participatiewet. Om deze verbinding zichtbaar te maken, is tussen de tekst steeds het bijbehorende kader uit het algemeen beleidskader opgenomen. Voor meer achtergrondinformatie over deze kaders verwijzen we naar het algemeen beleidskader Sociaal Domein.

Instantie Gemeente Lochem
Auteur Gemeenten Lochem en Zutphen
Soort instantie Gemeente
Datum 13 oktober 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Gemeente, Participatie, Participatiewet

Terug naar bibliotheek