Beleidsplan Veiligheidsregio Twente 2013 - 2015
2 oktober 2013
Inleiding
Voor u ligt het regionaal beleidsplan van de Veiligheidsregio Twente. Conform artikel 14 van de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) stelt het bestuur van Veiligheidsregio Twente (VRT) tenminste één maal in de vier jaar een beleidsplan vast. Het beleidsplan dient mede gebaseerd te zijn op een door het bestuur vastgesteld risicoprofiel en dient in elk geval te bevatten:
- een beschrijving van de beoogde operationele prestaties van de diensten en organisaties van de veiligheidsregio, alsmede van de politie en van de gemeenten in het kader van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing (zie dekkingsplan Brandweer en regionaal crisisplan Twente)
- een uitwerking, met inachtneming van de omstandigheden in de betrokken veiligheidsregio, van de door de minister vastgestelde landelijke beleidsdoelstellingen (uitwerking landelijke beleidsdoelstellingen in hoofdstuk 5 van regionaal risicoprofiel Twente);
- een informatieparagraaf waarin een beschrijving wordt gegeven van de informatievoorziening binnen en tussen de hierboven bedoelde diensten en organisaties (zie hoofdstuk 9 Beleidsplan);
- een oefenbeleidsplan (zie bijlage);
-een beschrijving van de niet-wettelijke adviesfunctie (zie Beleidsplan);
- de voor de brandweer geldende opkomsttijden en een beschrijving van de voorzieningen en maatregelen, noodzakelijk voor de brandweer om daaraan te voldoen (zie dekkingsplan Brandweer).
Doelstelling beleidsplan
Dit beleidsplan beoogt richting te geven aan de professionele inspanningen om de rampenbestrijding en de crisisbeheersing (inclusief risicobeheersing in het gebied van Veiligheidsregio Twente) op de best mogelijke wijze uit te voeren. Tevens beoogt het plan de samenwerking tussen de veiligheidsregio en haar partners in veiligheid te bevorderen. In samenhang met de begroting- en rekeningcyclus draagt het bij aan de verantwoording van de prestaties van Veiligheidsregio Twente naar de 14 gemeenten. Ten slotte dient het ter communicatie van de prestaties van de Veiligheidsregio Twente naar burgers, instellingen en bedrijven in de regio, alsmede naar anderen buiten de regio.
Partners van de Veiligheidsregio Twente
Bij de voorbereiding op risico- en crisisbeheersing zijn vanwege de complexiteit en multidisciplinaire aanpak vele diensten en partners betrokken. De belangrijkste operationele partners van Veiligheidsregio Twente zijn – naast de brandweer Twente en de Politie Twente, de gemeenten en de ketenpartners van de GHOR – de aangrenzende Veiligheidsregio’s Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland, de provincie Overijssel, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Defensie en het waterschap Regge en Dinkel. Binnen de meldkamer Twente wordt nauw samengewerkt tussen de Politie Twente, Brandweer Twente en Ambulance Oost.
In verband met de nationalisering van de politie zal de Politie Twente binnen de planperiode volgens de huidige voorstellen van de minister van VenJ fuseren met de politieregio’s Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland- Midden, Gelderland-Zuid en IJsselland (Oost 5). De landelijke ontwikkelingen binnen het politiebestel kunnen gevolgen hebben voor de uitvoering van het beleidsplan. Op welke wijze dit zal plaatsvinden zal in een later stadium zichtbaar worden.
Daarnaast worden op dit moment stappen gezet om in Twente te komen tot één regionale brandweer organisatie.
Besluitvorming
Het beleidsplan is door het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Twente vastgesteld op ... Bij de voorbereiding van de besluitvorming door het algemeen bestuur van Veiligheidsregio Twente zijn de raden van de deelnemende gemeenten conform het bepaalde in artikel 15, lid 3 van de Wet Veiligheidsregio’s door het dagelijks bestuur van de VRT in de gelegenheid gesteld een reactie op het concept beleidsplan te geven. Tevens heeft afstemming plaatsgevonden met de beleidsplannen van de buurregio’s Noord- en Oost Gelderland en IJsselland.