Beleidsregels voor de toepassing van artikel 2.12 eerste lid onder a onder 2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

20 december 2011

Auteur(s): Gemeente Wijk bij Duurstede
Instantie: Gemeente Wijk bij Duurstede Bekijk Download

Algemene toelichting

1. Inleiding
Op 1 oktober 2010 is de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Eén van de vele wijzigingen betreft de buitenplanse ontheffingen op grond van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening (de planologische kruimelgevallen regeling). In het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) was in artikel 4.1.1 aangegeven in welke gevallen ontheffing kon worden verleend op basis van artikel 3.23 Wro.
Het wetsartikel maakte het mogelijk om met een gemeentelijke ontheffing af te wijken van het geldende bestemmingsplan. Dit artikel uit de Wro vervalt en wordt vervangen door artikel 2.12 in de Wabo.
In artikel 2.12 eerste lid onder a onder 2 van de Wabo is bepaald dat indien een aanvraag voor een omgevingsvergunning in strijd is met een bestemmingsplan de vergunning verleend kan worden in de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen. In artikel 2.7 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) is opgenomen dat de aangewezen gevallen als bedoeld in de Wabo (artikel 2.12 eerstede lid onder a onder 2) zijn vermeld in artikel 4 van bijlage II van het Bor. In artikel 4 staat in welke gevallen een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan kan worden verleend. Het betreft gevallen van geringe planologische betekenis die bouwtechnisch veelal niet ingrijpend van aard zijn, ook wel aangeduid als de zogenaamde kruimelgevallen.
De bijlage in het Bor sluit grotendeels aan bij artikel 4.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Dit artikel zal met invoering van de Wabo vervallen.
Voor de afwijkingen geldt de reguliere voorbereidingsprocedure uit de Wabo. Dit houdt in dat de aanvraag wordt gepubliceerd op de gemeentepagina. Binnen acht weken dienen burgemeester en wethouders te beslissen op de aanvraag. Deze termijn kan met maximaal zes weken worden verlengd tot veertien weken.
Opgenomen zijn bijbehorende bouwwerken bestaande uit aan- of uitbouwen, bijgebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, gebouwen ten behoeve van een openbare nutsvoorziening, het openbaar vervoer of het wegverkeer en antenne-installaties. Daarnaast is opgenomen het gebruik van gronden ten behoeve van (jaarlijks terugkerende) evenementen, zoals zomerfeesten, schuttersfeesten en kermissen.
Tenslotte voorziet het Bor in de mogelijkheid om af te wijken van het bestemmingsplan voor wijziging van het gebruik van bouwwerken en het wijzigen van het gebruik van een recreatiewoning ten behoeve van bewoning.
Ten aanzien van gevallen die niet zijn opgenomen in de bijlage en waarvoor in het bestemmingsplan geen binnenplanse afwijkingsmogelijkheid (Wabo artikel 2.12 eerste lid onder a onder 1) is opgenomen kan op grond van artikel 2.12 eerste lid onder a onder 3 van de Wabo afgeweken worden van het bestemmingsplan mits de omgevingsvergunning voorzien wordt van een goede ruimtelijke onderbouwing. Het gaat hier om het voormalige projectbesluit uit de Wro.

Instantie Gemeente Wijk bij Duurstede
Auteur Gemeente Wijk bij Duurstede
Soort instantie Gemeente
Datum 20 december 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Gemeente, Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Terug naar bibliotheek