Beleidsstandpunt Duurzame Energie

7 mei 2012

Auteur(s): Therese van Gijn
Instantie: DHV Bekijk Download

Aanleiding beleidsstandpunt
Bij de behandeling van het Ontwikkelkader buitengebied (OKBG) op 6 februari 2012 is vanuit de gemeen- teraad vraag gesteld om stelling op duurzame energie. Vanuit de portefeuillehouders burgemeester Zomerdijk en wethouder Nijland is de toezegging gedaan dat het standpunt op 12 juni 2012 opiniërend wordt besproken in de raadscommissie. Raadsbehandeling 2 juli 2012.

Doelstelling van dit standpunt
Het doel is om te komen tot een door de gemeenteraad vastgesteld beleidsstandpunt over duurzame energie in Duiven. Het standpunt dient duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden voor duurzame energie productie binnen de gemeente Duiven aan initiatiefnemers (marktpartijen) en de gemeente zelf (bestuurlijke en ambtelijk). Dit (beknopte) beleidsstandpunt wordt daarbij voorzien van een praktisch handvat voor energie initiatieven in de komende jaren. Het kader moet handvat zijn voor bestuur om te bepalen hoe om te gaan met duurzame energie bij ontwikkelingen en beheer. En ook handvat voor gemeentelijke medewerkers bij vragen van initiatiefnemers voor ontwikkelingen. Ze geeft de grenzen en overwegingen aan en biedt een handvat voor acties die ondernomen moeten worden (door initiatiefnemer, gemeente en/of andere actoren).

Scope van het beleidsstandpunt
Het standpunt gaat in op zeven energietechnieken: wind-, zon- en bodemenergie, vergisting, WKK systemen, warmte uitwisseling en duurzame mobiliteit. Voor alle onderwerpen wordt het gemeentelijke standpunt beschreven waarbij onderscheid wordt gemaakt in de verschillende deelgebieden binnen de gemeente Duiven (aansluitend op de Structuurvisie Duiven 2010-2020). Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
– de kernen: Duiven, Loo en Groessen;
– het buitengebied: Duivense Broek (het buitengebied ten Noorden van de A12), Oeverwallenzone
en Randen van Duiven (buitengebied ten zuiden van de A12);
– rijksinfrastructuur: spoorlijn Arnhem-Winterswijk, Betuwelijn, A12 en (toekomstige) A15;
– bedrijventerreinen: Seingraaf, Centerpoort Noord en Zuid en Nieuwgraaf; en
– Roelofshoeve: industrieterrein met status aparte waarbij specifieke doelstellingen voor Roelofshoe-
ve leidend zijn.

Instantie DHV
Auteur Therese van Gijn
Soort instantie Adviesbureau
Datum 7 mei 2012
Publicatienr. MD-AF20120819/SU
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Energie, Gemeente

Terug naar bibliotheek