Beleidsvisie Groen Blauwe Structuur

2004

Auteur(s): Gemeente Amersfoort
Instantie: Gemeente Amersfoort Bekijk Download

Voor u ligt een integrale visie van de gemeente Amersfoort op de groene en blauwe structuur. De visie formuleert de gewenste ontwikkelingen voor natuur, water, recreatie, cultuurhistorie en landbouw op hoofdlijnen. Het zal functioneren als een toetsingskader voor herstructureringsprojecten, infrastructurele projecten, structuurvisies, bestemmingsplannen et cetera. De visie vormt een beleidskader voor het gemeentelijk beleid, ook naar gewest, provincie en rijk toe. Tevens biedt deze visie een handvat voor het denken over 'rood-voor-groen' financieringsconstructies, waarbij stedelijke opbrengsten eveneens benut kunnen worden voor de realisering van groen of water.
Het formuleren van een visie op de groen-blauwe structuur is een van de bestuursopdrachten die voortvloeien uit het Stadsperspectief Amersfoort 2015.
De bestuursopdracht 'Versterken Recreatieve Mogelijkheden' is in het project Groen- blauwe Structuur opgenomen. Er is nauwe samenhang, zowel inhoudelijk als wat de financiering betreft, met de bestuursopdracht 'Herstructurering Binnenstedelijke vernieuwing/Groei in de stad'.
De eerste fase van het project bestond uit een inventarisatieronde, waarbij vanuit verschillende invalshoeken de knelpunten en ambities voor groen en blauw in beeld zijn gebracht. De volgende fase was het samenbrengen van de verschillende ambities in een integrale concept visie. Deze visie is in januari 2002 aan het bestuur van de gemeente voorgelegd. Vervolgens is dit geactualiseerd naar aanleiding van voortschrijdende inzichten, reacties van lokale belangengroepen, gesprekken met buurgemeenten, het gewest en natuur en op recreatie gerichte organisaties. Ook zijn de resultaten van de Landbouwverkenning, die in het kader van deze visie is verricht, in dit document verwerkt.
De visie hanteert het jaar 2015 als planhorizon, maar op voorhand is duidelijk dat niet alle genoemde projecten binnen deze periode gerealiseerd zullen zijn. Wel is het van groot belang dat bij de complexe of zeer kostbare projecten tijdig met visievorming wordt begonnen. De realisering van projecten wordt uiteraard sterk beïnvloed door processen die buiten de invloedssfeer van de gemeente liggen, zoals het moment van een gunstige of ongunstige conjunctuur. De kosten van realisering van de projecten die deel uitmaken van de Visie Groen-blauwe Structuur zijn enorm. Het versterken van de groene en blauwe structuren op het schaalniveau van de gemeente is een grote operatie die de komende jaren een zware inspanning vereist.
De voorliggende visie bestaat uit twee delen: de integrale visie op de groen-blauwe structuur en het uitvoeringsprogramma dat bijdraagt aan de realisatie van deze structuur. In het uitvoeringsprogramma is tevens een voorstel voor de financiering en fasering opgenomen. Uitvoering en actualisering van het Uitvoeringsprogramma van de Visie Groen-blauwe Structuur worden door een kerngroep Groen-blauwe Structuur georganiseerd.
In de bijlage zijn opgenomen de Ambities uit het Inventarisatierapport en het Begrippenkader recreatie. De Reactienota, die de opmerkingen en vragen bevat van lokale belangengroeperingen met de reacties hierop van de gemeente, is als afzonderlijk document verschenen.

Instantie Gemeente Amersfoort
Auteur Gemeente Amersfoort
Soort instantie Gemeente
Datum 2004
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Groen, Ruimtelijke ordening, Water, Waterbeheer

Terug naar bibliotheek