Bewust in beeld

2010

Auteur(s): Songül Akkaya en Agnes Ranzijn
Instantie: Programmabureau Integrale Veiligheid Noord-Holland Noord Bekijk Download

De laatste jaren wordt in veel gemeenten cameratoezicht ingezet. Er zijn verschillende redenen om camera’s te plaatsen, zoals het handhaven van de openbare orde, beveiligen van particuliere eigendommen en verkeerstoezicht.
Het plaatsen van camera’s vereist een wettelijke grondslag omdat door cameratoezicht inbreuk kan worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van burgers.
Op grond van artikel 151c Gemeentewet kan de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid verlenen om camera’s te plaatsen op openbare plaatsen in het kader van de handhaving van de openbare orde.
Uit de evaluatie ‘Cameratoezicht op openbare plaatsen’ van mei 2007, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken, is gebleken dat er bij de gemeenten geen eenduidigheid is over het begrip handhaving van de openbare orde. Bij gemeenten die cameratoezicht hebben is geen eenduidig beeld van de veranderingen in de objectieve veiligheid; deze neemt in bepaalde gemeenten af en in andere juist toe. De effecten van cameratoezicht op de onveiligheidsgevoelens zijn niet eenduidig. De kwaliteit van de opzet en evaluatie van veel cameratoezichtprojecten is matig. Daardoor is de effectiviteit moeilijk te meten en bij veel projecten is niet duidelijk in hoeverre cameratoezicht bijdraagt aan veranderingen in veiligheidssituaties.

Leeswijzer
In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op de vraag waarom de werkgroep cameratoezicht is samengesteld en wat hun opdracht, doelstelling en taak is. Dan volgt in hoofdstuk 2 een uiteenzetting van de ontwikkelingen en knelpunten van cameratoezicht en worden de verschillende vormen cameratoezicht uiteengezet. Hierbij worden de wettelijke kaders geschetst. Hoofdstuk 3 behandelt de mogelijkheden met betrekking tot het uitkijken van de beelden. Hierbij wordt aangegeven waar rekening mee gehouden dient te worden, zoals privacy van burgers, technische, financiële en organisatorische aspecten.

Opdracht verstrekking
De werkgroep cameratoezicht is ingesteld op initiatief van de Commissie Criminaliteitsbeheersing Openbare Orde en Veiligheid (Commissie COOV). In opdracht van de Commissie COOV heeft de werkgroep Cameratoezicht in mei 2009 een oriënterend onderzoek uitgevoerd naar de huidige stand van zaken met betrekking tot cameratoezicht in het publieke domein bij de gemeenten in de regio Noord- Holland Noord. Uit het onderzoek blijkt dat 8 gemeenten (private) camerasystemen hebben onder wie 2 waar het toezicht primair gericht is op het publieke domein ten behoeve van bewaken en beveiligen van private eigendommen. Verder bleek dat er meestal geen goed overzicht is bij de gemeenten waar, waarom en onder wiens verantwoordelijkheid camera’s zijn geplaatst en functioneren. Daarnaast ontbreekt vaak een wettelijk kader en zijn gemeenteraden niet geïnformeerd. Duidelijk afspraken over het uitlezen en gebruik van de beelden ontbreken vaak.

Doelstelling werkgroep cameratoezicht
De werkgroep cameratoezicht zal een regionale nota produceren waarin unaniem beleid wordt geschreven zodat duidelijk is wat het wettelijk kader is en waarom en onder wiens verantwoordelijkheid cameratoezicht kan worden ingesteld.

Instantie Programmabureau Integrale Veiligheid Noord-Holland Noord
Auteur Songül Akkaya en Agnes Ranzijn
Soort instantie Gemeenschappelijke regeling
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Cameratoezicht, Regionaal

Terug naar bibliotheek