Bodemkwaliteitskaart Regio Ijsselland met dalurenkaarten

30 januari 2013

Auteur(s): ir. F. Groenewold-Dijk
Instantie: CSO Bekijk Download

De gemeenten en de waterschappen van de regio IJsselland zijn bezig met de implementatie van het Besluit bodemkwaliteit1. De gemeenten hebben het voornemen om tot uitvoer van gezamenlijk bodembeleid te komen. Hiervoor willen de gemeenten een bodemkwaliteitskaart opstellen voor de regio IJsselland. Enkele gemeenten maken gebruik van de overgangsregeling bodemkwaliteitskaarten in het Besluit bodemkwaliteit. Hierbij hanteren zij eerder vastgestelde gemeentelijke bodemkwaliteitskaarten.
In de regio hebben negen gemeenten en twee waterschappen aangegeven de vastgestelde bodemkwaliteitskaarten te willen actualiseren. Deze negen gemeenten zijn: Dalfsen, Deventer (deels), Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland. De waterschappen zijn Waterschap Groot Salland en Waterschap Velt en Vecht. Voor de gemeente Deventer wordt alleen de zone 'buitengebied' in de statistiek, kaarten en rapportage meegenomen.De voornoemde gemeenten en waterschappen hebben aan CSO Adviesbureau voor Milieu-Onderzoek B.V. gevraagd een bodemkwaliteitskaart op te stellen.

Doelstelling
Doelstelling van het project is het opstellen van de bodemkwaliteitskaart om daarmee een actueel en dekkend beeld te krijgen van de diffuse chemische bodemkwaliteit in de negen deelnemende gemeenten en twee waterschappen.
Achterliggende doelstelling is de wens van de negen gemeenten om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die een bodemkwaliteitskaart biedt:
• bij het toepassen van grond op en in de bodem;
• als bewijsmiddel voor de kwaliteit van vrijkomende grond en de ontvangende bodem;
• bij het wegnemen van mogelijke knelpunten bij grond- en/of baggerstromen;
De bodemkwaliteitskaart is een weergave van de feitelijke situatie. De keuzes die de gemeenten beleidsmatig hebben gemaakt over de wijze waarop zij gebruik willen maken van de mogelijkheden van het Besluit bodemkwaliteit maken geen deel uit van de bodemkwaliteitskaart. Deze keuzes worden besproken en toegelicht in de nota bodembeheer. Deze nota wordt door de samenwerkende gemeenten opgesteld. Voor zover de keuzes, bijvoorbeeld bij toetsing, gevolgen hebben voor de bodemkwaliteitskaart, zijn de gevolgen wel meegenomen in onderhavig rapport. De keuze zelf wordt dan echter niet in dit rapport onderbouwd. Waar dit aan de orde is, wordt in dit rapport verwezen naar de nota bodembeheer.

Instantie CSO
Auteur ir. F. Groenewold-Dijk
Soort instantie Adviesbureau
Datum 30 januari 2013
Publicatienr. Projectcode: 10J114
ISBN
Trefwoorden Beleid, Bodem, Bodemverontreiniging, Gemeente, Regionaal

Terug naar bibliotheek