Buiten wonen in de stad

2008

Auteur(s): Tineke Lupi
Instantie: Auteur Bekijk Download

Dit proefschrift bestaat uit vijf delen.
Deel i bevat de onderzoeksopzet waarvan in dit eerste hoofdstuk het theoretisch kader uiteengezet is. Hoofdstuk 2 schetst de betekenisgeving van nieuwe wijken vanuit de sociaal-ruimtelijke theorie en bestaand onderzoek. In het eerste gedeelte komen de manieren aan bod waarop professionals binnen de context van ruimtelijke ordening in het heden verleden place creƫren. Het tweede deel van dit hoofdstuk gaat in op onderzoek en theorie- vorming rond de relatie tussen mensen en hun woonomgeving.
Hoofdstuk 3 beschrijft de uitvoering van dit onderzoek naar IJburg onder enerzijds de professionals en anderzijds de bewoners. Naast een uitwerking vanhet conceptueel model worden tevens de gehanteerde onderzoeks- en analysemethoden uiteen gezet.
Deel ii van dit proefschrift schetst het proces van place making door de profes- sionals. In hoofdstuk 4 wordt de planvorming voor IJburg beschreven zoals deze zich vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw heeft voltrokken. Hoofdstuk 5 gaat over de eerste jaren van de aanleg van IJburg. Hierin komen de professionals zelf aan het woord waaruit blijkt dat ze er soms zeer uiteenlopende ruimtelijke visies op na houden.
Deel iii geeft een uitvoerige schets van de place making door de eerste bewoners van IJburg. Aan de hand van de verschillende dimensies van territoriale binding wordt beschreven hoe zij de wijk gebruiken en beleven en welke factoren daarbij van invloed zijn. Hoofdstuk 6 bevat een uiteenzetting van de bewonerskenmerken, zoals leeftijd, huishoudenssituatie, sociaal-economische status en woongeschiedenis. In hoofdstuk 7 komt de economisch-functionele binding aan bod, waarbij gekeken is naar bereikbaarheid, werklocaties en gebruik van voorzieningen in wijk, stad en regio. Hoofdstuk 8 draait om de sociale binding, waarin contac- ten met familie, vrienden en met name medebewoners centraal staan. In hoofdstuk 9 wordt inzicht gegeven in de politieke binding van de eerste IJburgers, zich uitend in betrokkenheid, lokale acties en verantwoordelijkheidsgevoel. Hoofdstuk 10 schetst de ontwikkeling van de culturele binding waarbij de identificatie met zowel de stad Amsterdam als de wijk IJburg centraal staat.
In deel iv komen de verschillende partijen samen. Hoofdstuk 11 beschrijft hoe de professionals reageren op de place making van de eerste bewoners en hoe ze hun eigen ruimtelijke visie op IJburg met de territoriale bindingen proberen te vereni- gen. Daarbij gaat het specifiek om de vraag hoe de plannen zich verhouden tot het uiteindelijke gebruik en de beleving van de wijk.
In deel v wordt tot slot place making als geheel bediscussieerd. Hoofdstuk 12 maakt de balans op over de invloed van de verschillende partijen en de ruimtelijke beteke- nissen die hieruit zijn voortgekomen. Tevens worden de onderzoeksbevindingen op IJburg in een breder kader geplaatst en conclusies getrokken over de betekenis- geving van nieuwe wijken in het algemeen.

Instantie Auteur
Auteur Tineke Lupi
Soort instantie Auteur
Datum 2008
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Ontwikkelen, Participatie

Terug naar bibliotheek