Burgerparticipatie in Brunssum

1 maart 2012

Auteur(s): Gemeente Brunssum
Instantie: Gemeente Brunssum Bekijk Download

Wat is burgerparticipatie ?
Burgerparticipatie is het betrekken van inwoners, ondernemers, instellingen en organisaties bij de totstandkoming van beleid en plannen van de gemeente. Daarbij gaan we uit van een wederzijdse gedachtewisseling in een zo vroeg mogelijk stadium. Een duidelijk verschil dus met inspraak, waarbij burgers in een laat stadium, nog de gelegenheid krijgen om een mening kenbaar te maken, voordat een definitief besluit wordt genomen. Bij burgerparticipatie wordt door het gemeentebestuur vooraf en per onderwerp vastgesteld op welk moment burgers betrokken worden en welke invloed zij daarbij zullen hebben, variërend van informeren tot aan meebeslissen. Burgerparticipatie komt niet in de plaats van inspraak als inspraak wettelijk verplicht is. Het kan wel aanvullend daarop worden toegepast.
Waarom Burgerparticipatie ?
Burgerparticipatie is geen doel op zich maar een middel om de burger intensiever te betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van gemeentelijk beleid. Dat gebeurt vanuit de visie dat het gemeentebestuur uit zijn aard gericht is op het behartigen van de belangen van de (gemeenschap van) burgers. Door samen te werken, kan beter worden aangesloten op die belangen. Burgers betrekken leidt tot betrokken burgers, die ook verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en hun omgeving. De kwaliteit van en het draagvlak voor gemeentelijk beleid wordt verhoogd en een positieve impuls wordt gegeven aan de relatie tussen burgers en bestuur.
Wanneer en bij welk onderwerp Burgerparticipatie ?
Participatie kan plaatsvinden in verschillende fasen van het beleidsproces: bij de totstandkoming, uitvoering of evaluatie van beleid. De inbreng van de burger kan daardoor diverse vormen aannemen. Niet alle onderwerpen lenen zich voor een aanpak met participatie. In deze nota staan algemene richtlijnen op basis waarvan de gemeente maatwerk wil bieden. In algemene zin is burgerparticipatie goed toepasbaar in de volgende situaties:
• Met het onderwerp zijn grote belangen van burgers gemoeid
• Het onderwerp ligt maatschappelijk gevoelig
• Het onderwerp speelt zich in de directe leefomgeving van burgers af
• Het onderwerp is niet (wettelijk) ‘dichtgetimmerd’, maar laat ruimte voor meerdere
uitwerkingsrichtingen en creativiteit van participanten
Per onderwerp wordt vooraf door het bestuur beslist of en zo ja welke ruimte er wordt geboden voor burgerparticipatie.
Wie spelen een rol bij burgerparticipatie ?
De rol van de burger (inwoners, organisaties, instellingen en bedrijven) staat uiteraard centraal bij burgerparticipatie. De inhoud van die rol en de mate van invloed varieert van “toehoorder, geconsulteerde, adviseur, samenwerkingspartner tot meebeslisser”. Elke rol gaat gepaard met een bijpassende stijl van handelen door het bestuur: hoe meer invloed van de burger, hoe minder vrijheid van het bestuur om voorbij te gaan aan de inbreng van de burger.
De gemeenteraad respectievelijk het college van burgemeester en wethouders hebben een belangrijke rol bij burgerparticipatie. Zij beslissen met welke invloed en de wijze waarop de burger in het beleidsproces wordt betrokken. Ook nemen zij het uiteindelijke besluit, rekening houdend met de inbreng van de burger en het algemeen belang. De ambtelijke organisatie adviseert over toepassing van burgerparticipatie en geeft dat na besluitvorming concreet vorm. Voordat wordt gestart met de uitwerking van bepaalde beleidsvoornemens wordt een startnotitie opgesteld, waarin wordt beschreven hoe het participatietraject eruit ziet.
Raad respectievelijk college van burgemeester en wethouders stellen de notitie vast en daarmee het te volgen burgerparticipatietraject.

Instantie Gemeente Brunssum
Auteur Gemeente Brunssum
Soort instantie Gemeente
Datum 1 maart 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Bewoners, Communicatie, Gemeente, Participatie

Terug naar bibliotheek