Businesscase Aardwarmtebedrijf Koekoekspolder

2009

Auteur(s): A.A. Hanemaaijer (Bram), L. Lankester (Léon)
Instantie: Agro Adviesburo BV Bekijk Download

Verduurzaming is een zeer actueel thema waarvoor wereldwijd steeds meer aandacht komt.
Een duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties, om in hun eigen behoeften te voorzien, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN commissie Brundtland uit 1987.
Echter het woord duurzaam heeft ook de betekenis van een lange duur qua doorlooptermijn en financieel duur. De invoering van verduurzaming vraagt nog om veel stimulering en motivatie om uit te voeren. Daar waar standaard investeringsplannen de hoofddoelstellingen continuïteit en winst nastreven, hebben duurzame investeringsplannen het thema duurzaam op de voorgrond staan. Uiteraard kunnen duurzame investeringen slechts als een goede technische, energetische en economische basis aanwezig is.
De Koekoekspolder (KKP) heeft als tuinbouwgebied de mogelijkheden binnen bereik om een grote slag in verduurzaming te slaan. De mogelijkheid is aanwezig om aardwarmte op grote schaal toe te passen binnen de bedrijfsvoering van de tuinbouwbedrijven. Andere vormen van verduurzaming zijn zeer beperkt of ongewenst, zoals windmolens.
De tegenhanger van deze duurzame ontwikkeling is de mogelijk van een vergroting van de capaciteit warmte kracht koppeling (WKK) op de bestaande bedrijven. Nu Enexis haar netwerk voor elektra gaat vergroten in de KKP ontstaat deze mogelijkheid. Echter deze uitbreiding kan ook worden gebruikt bij uitbreiding van het areaal kassen in de KKP. Het huidige areaal kassen is circa 100 ha en er zijn uitbreidingsmogelijkheden naar circa 200 ha. Als aardwarmte en een netwerk voor elektra beschikbaar zijn, zullen deze 2 mogelijkheden van duurzaam en fossiel efficiënt een versterkend effect hebben op de ontwikkeling in de KKP.
Via een gezamenlijk initiatief van de Provincie Overijssel, de Gemeente Kampen en de tuinbouw uit de KKP is het plan geïnitieerd om deze toepassing van aardwarmte op alle facetten te beoordelen en bij voldoende haalbaarheid zo spoedig mogelijk toe te passen.
De aanleiding voor de businesscase voor de aardwarmte toepassing, is de wens van de deelnemende partijen om via deze toepassing snel en in grote mate te verduurzamen.
Na een uitgebreide analyse van de geologie van de ondergrond en de mogelijkheden van inpassing op de tuinbouwbedrijven, is de conclusie uit de businesscase dat de kansen voor de toepassing van aardwarmte in het tuinbouwgebied de KKP voldoende groot zijn.
Voor onderbouwing van deze conclusie is in 2008 een geologisch en economisch vooronderzoek naar de haalbaarheid uitgevoerd. Na een uitgebreide geologisch onderzoek is in februari 2009 geconcludeerd dat aardwarmte ruimschoots en met voldoende zekerheid aanwezig is.
In februari 2009 is voor 2 clusters met elk een doublet een MEI subsidie van LNV van € 2.000.000 toegekend. De belangrijkste eisen hierbij zijn dat de tuinbouwbedrijven de investerende partijen zijn, er voldoende CO2 emissie wordt bespaard en de realisatie binnen 2 jaar zal plaatsvinden.
In juni 2009 heeft EZ aan de Provincie Overijssel een opsporingsvergunning toegekend om binnen een termijn van 4 jaar aardwarmte te onderzoeken en te realiseren.
De resultaten uit deze vooronderzoeken, geologisch onderzoek, subsidie en vergunning zijn voldoende positief om het plan door te zetten en uit te werken in een businesscase voor het aardwarmtebedrijf.
In de loop van 2009 is door de uitwerking van de businesscase geanalyseerd hoe de aardwarmte, technisch, energetisch, organisatorisch en economisch kan worden ingepast op de tuinbouwbedrijven.
In opdracht van de Provincie Overijssel en in samenspraak met de Gemeente Kampen en de Tuinbouw uit de KKP heeft Agro AdviesBuro in april 2009 de opdracht ontvangen om een businesscase en bedrijfsmodel voor een aardwarmtebedrijf in de Koekoekspolder (KKP) te IJsselmuiden te ontwerpen en uit te werken.
Voor deze businesscase is een breed scala van onderdelen onderzocht, geanalyseerd en berekend. Dit brede scala van onderdelen betreft technische en energetische inpassing op de bedrijven, de optimale en organisatorische verdeling van de warmte over meerdere bedrijven, de juridische en organisatorische borging en de financiële en economische opzet.
De aangeleverde geologische resultaten uit het geologisch onderzoek zijn als uitgangspunt gebruikt bij deze businesscase. Deze geologische resultaten, in de vorm van kansberekeningen met P waarden van de energetische resultaten, zijn in de loop van 2009 meerdere keren gewijzigd. Dit als gevolg van financieringseisen, garantieregelingen en berekeningsmethodieken van TNO. Veel zal duidelijk en zeker worden als de eerste boring in de KKP heeft plaatsgevonden. Deze resultaten zijn van grote invloed op het verdere vervolg van de toepassing van aardwarmte in de KKP en de omgeving in west Overijssel.
Door de toepasbaarheid op alle onderdelen te beoordelen en te bespreken, is voor alle deelnemende partijen de haalbaarheid zichtbaar geworden en is men gemotiveerd om over te gaan naar de uitvoering.

Instantie Agro Adviesburo BV
Auteur A.A. Hanemaaijer (Bram), L. Lankester (Léon)
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2009
Publicatienr. AH/LL/1753-businesscase-KKP-3.doc
ISBN
Trefwoorden Aardwarmte, Business case, Duurzaam(heid), Energie, Kosten

Terug naar bibliotheek