Casusboekje VN-verdrag rechten van personen met een handicap
2016
Waarom dit boekje
Stel, je bent blind en je hebt een hulphond. Je bezoekt al jaren een winkelcentrum waar je gebruikmaakt van de roltrap. Maar op een dag staat er een beveiligingsman bij de roltrap die je de toegang ontzegt omdat de roltrap verboden is voor honden. Wat doe je dan? En mag dit eigenlijk wel, wettelijk gezien? Het antwoord op deze vragen leest u verderop bij het verhaal van meneer Janssen.
Verhalen uit de praktijk
Dit is een boekje met verhalen over mensen. Verhalen die illustreren welke hindernissen mensen met een handicap in het dagelijks leven moeten overwinnen. En hoe zij het recht op toegang tot bijvoorbeeld openbare voorzieningen tot aan de rechter toe hebben bevochten. De namen van de provincies, gemeenten en de mensen in de verhalen zijn fictief. Maar wat deze mensen meemaken is gebaseerd op feiten, op zaken waar een rechter een uitspraak over heeft gedaan.
Voor gemeenten
Deze publicatie is bestemd voor gemeenten die meer willen weten over de inhoud en de reikwijdte van het VN-verdrag. Het is geen volledig overzicht, maar biedt wel een representatief beeld. Het boekje is geschreven door Wim Peters, Wmo-specialist bij Stimulansz. Wim Peters doet al zes jaar onderzoek naar de consequenties van het VN-verdrag in Belgiƫ, Duitsland, Italiƫ, Schotland en binnenkort dus ook in Nederland. Wilt u meer weten over dit VN-verdrag? En wat dit betekent voor uw gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden? Volgt u dan deze trainingen.
Abonnees van Stimulansz kunnen ook gebruikmaken van de handreiking over dit onderwerp die in de loop van 2016 uitkomt.
We hopen dat deze verhalen u inspireren om binnen uw gemeente te zoeken naar goede oplossingen voor mensen met een handicap. Want ook zij willen graag deelnemen aan de samenleving.