Co-vergisting van mest in Nederland

19 oktober 2009

Auteur(s): VROM-Inspectie
Instantie: VROM-Inspectie Bekijk Download

Co-vergistingsinstallaties zijn installaties waarin dierlijke mest gemengd wordt met andere organische producten (co- oftewel bijproducten). Met het vergistingsproces wordt bereikt dat duurzaam energie wordt geproduceerd én dat mest duurzaam wordt afgezet. De installaties zijn veelal technisch hoogwaardig gebouwd en dienen te beschikken over een adequate milieuvergunning. Co-vergistingsactiviteiten zijn qua uitvoering en uitstraling naar de omgeving toe vergelijkbaar met industriële activiteiten. Een aantal installaties is gebouwd op industrieterreinen, het merendeel van de installaties bevindt zich bij een agrarisch bedrijf.
De afgelopen jaren heeft zich een aantal calamiteiten voorgedaan met Co-vergisters zoals het vrijkomen van gevaarlijke gassen. In enkele van deze gevallen was er sprake van grote gevolgen voor mens en/of milieu (zowel doden als grote emissies van biogas). De VROM-Inspectie (VI) zag zich genoodzaakt te onderzoeken of de risico’s voor de leefomgeving te beperken zijn.
In 2008 heeft de VI, in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst (AID) en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van Co- vergisters in Nederland. De calamiteiten zijn in kaart gebracht, het aantal installaties in Nederland is geïnventariseerd en de Wet milieubeheervergunningen zijn geanalyseerd. Aan dit onderzoek zijn conclusies en aanbevelingen verbonden met betrekking tot beperking van risico’s voor de leefomgeving.
Uit dit onderzoek blijkt dat de kans op ongevallen over het algemeen te voorkomen en/of beperken is, in sommige gevallen met relatief lichte inspanningen en tegen geringe kosten. Dit rapport draagt aanbevelingen aan voor de verbetering van de Handreiking Co-vergisting van mest, een document dat door vergunningverleners van gemeenten en provincies gebruikt wordt als leidraad bij het beoordelen van initiatieven. Daarnaast biedt de Handreiking, die in april 2005 door Infomil is opgesteld, ook waardevolle informatie voor ondernemers die het oprichten van een Co-vergistingsinstallatie overwegen. Op het moment van verschijnen van dit rapport actualiseert Infomil de Handreiking waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de bevindingen uit dit rapport.
In dit project heeft nauwe samenwerking plaatsgevonden tussen de rijksinspecties AID, VWA en VI en de provincie Noord-Brabant. Daarnaast hebben de overige provincies en een groot aantal gemeenten een bijdrage geleverd door het verstrekken van informatie. Een mooi voorbeeld van samenwerkende overheden dat leidt tot direct resultaat, namelijk hernieuwde aandacht bij bevoegd gezag en bedrijfsleven voor de veiligheid van Co-vergisters.
In 2009 zal het project “Veiligheidsfactoren bij (grootschalige) biogasinstallaties ”, waarbij de (externe) veiligheidsrisico’s en maatregelen om deze te voorkomen dan wel te beperken, nauwkeurig in beeld zullen worden gebracht nog meer informatie opleveren voor de Handreiking Co-vergisting van mest van Infomil.
Dit project wordt op verzoek van de VI door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksbureau DHV in samenwerking met de VI uitgevoerd. Het project dat in 2008 is gestart zal in de tweede helft van 2009 als resultaat een (technische) richtlijn opleveren. Deze richtlijn kan, in aanvulling op de handreiking Co-vergistingsinstallaties van Infomil, gebruikt worden door de provincies en gemeenten bij het beoordelen van de aanvraag, het opstellen van de considerans en voorschriften en het uitvoeren van deskundig toezicht.

Instantie VROM-Inspectie
Auteur VROM-Inspectie
Soort instantie Overheid
Datum 19 oktober 2009
Publicatienr. Publicatienummer: 0005
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Bio-energie, Risico(management), Veiligheid, Vergisten

Terug naar bibliotheek