Communicatie en ruimtelijke plannen in Winterswijk

2010

Auteur(s): Gemeente Winterswijk
Instantie: Gemeente Winterswijk Bekijk Download

‘Een luisterend oor’
De gemeente Winterswijk streeft naar een goede communicatie bij ruimtelijke ontwikkelingen. Maar wat is een goede communicatie? en hoe moet dit worden toegepast bij ruimtelijke plannen, die veelal erg dynamisch zijn? Ten aanzien van ruimtelijke plannen valt te denken aan bestemmingsplannen, ontheffingen en projectbesluiten, maar ook aan structuurvisies, beleidsnota’s, stedenbouwkundige plannen en inpassingsplannen.
De afgelopen jaren zien we een verschuiving van formele inspraak naar vroegtijdige participatie van belanghebbende bij ruimtelijke plannen. Het is van belang dat gegeven te combineren met de wens van de gemeente om de communicatie te verbeteren. Dit gaat verder dan alleen het laten plaatsvinden van communicatie die juridisch noodzakelijk is om ruimtelijke plannen tot uitvoering te brengen (Awb-afdelingen). Communicatie is in de ogen van de gemeente ook het verspreiden van kennis, het helder maken van afwegingen en belangen en het creëren van de juiste verwachtingen. Het doel is om te komen tot een meer interactieve en adviserende manier van communiceren met inwoners van Winterswijk en het vastleggen van de praktijk van de afgelopen jaren. In het coalitieprogramma ‘Een luisterend oor’ staat dat nieuwe plannen zoveel mogelijk aan het begin van het traject besproken moeten worden met belanghebbende bij ruimtelijke plannen. In het communicatieplan ‘de mens centraal, communicatiebeleid gemeente Winterswijk 2008-2010’ staat als aandachtspunt dat er duidelijke richtlijnen en kaders voor interactief werken moeten worden opgesteld. Deze richtlijnen en kaders worden in deze nota verder uitgewerkt in relatie tot ruimtelijke plannen.
Dit document is vooral een praktisch document. Het maakt bijvoorbeeld concreet inzichtelijk hoe een communicatieparagraaf/communicatieplan eruit ziet in relatie tot ruimtelijke plannen. Tevens geeft het een stappenplan op welke wijze communicatie bij ruimtelijke plannen tot uitvoering kan komen. Hierbij wordt rekening gehouden met de dynamiek van ruimtelijke planvorming. Maatwerk is in dit opzicht veelal noodzakelijk. Er zal telkens een afweging gemaakt moeten worden hoe er meegekeken, meegedacht of meebeslist kan worden door belanghebbenden (o.a. omwonenden) bij de totstandkoming van ruimtelijke plannen.

Aanleiding
Waarom deze nota over communicatie en ruimtelijke plannen? Het antwoord hierop valt uiteen in een aantal aspecten die hier verder nader worden toegelicht. Het gaat om de volgende elementen:
• Nieuwe intenties met de ‘nieuwe Wro’
• Draagvlak voor gemeentelijk beleid
• Meer vroegtijdig participeren, minder formele inspraak

Instantie Gemeente Winterswijk
Auteur Gemeente Winterswijk
Soort instantie Gemeente
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Communicatie, Gemeente, Omgevingsmanagement, Ruimtelijke inrichting

Terug naar bibliotheek