Communicatie, leefstijlen en participatie
2014
Dit hoofdstuk gaat over communicatie, leefstijlen en participatie. In paragraaf 1.1 leest u de resultaten van de onderzoeken die in 2013 zijn gedaan naar communicatie en participatie. In paragraaf 1.2 vindt u de informatie over de uiteenlopende leefstijlen van de Houtenaren. Tot slot leest u in paragraaf 1.3 over de beweging die is ingezet van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.
Onderzoek naar communicatie en participatie 2013
In november-december 2013 is de burgerpanelenquête over communicatie uitgevoerd. Met deze tweejaarlijkse enquête houdt de gemeente Houten de vinger aan de pols wat betreft de behoeften, wensen en tevredenheid van inwoners van Houten ten aanzien informatievoorziening en participatie. De resultaten worden gebruikt om het communicatiebeleid waar nodig bij te sturen en aan te passen.
Ten opzichte van het vorige onderzoek in 2011 is een aantal verschillen zichtbaar, maar zijn de voorkeuren en het gedrag van Houtenaren op het gebied van communicatie grosso modo niet wezenlijk veranderd. De volgende veranderingen kwamen wel naar voren:
- De bekendheid met en het aantal lezers van digitale nieuwsbrieven is toegenomen. Inwoners
vinden deze brieven vaak een geschikt kanaal om gemeentelijk nieuws te ontvangen.
- www.houten.nl heeft iets meer unieke bezoekers getrokken en bezoekers vinden vaker de
gewenste informatie.
- Het gebruik van social media is sterk toegenomen (in het algemeen – niet specifiek m.b.t. de
gemeente) en inwoners lijken ook iets vaker te verwachten dat de gemeente hier aanwezig is.
Er is veel interesse in informatie over de gemeente
Uit het onderzoek komt naar voren dat vrijwel alle Houtenaren zijn geïnteresseerd in informatie over de gemeente Houten. De onderwerpen die hen het meest interesseren, zijn:
- Beheer openbare ruimte
- Openbare orden & veiligheid
- Bouwprojecten
- Verkeer & vervoer.
De informatiebehoefte is op gemeenteniveau iets anders dan op wijkniveau: beheer van de openbare ruimte en bouwprojecten spelen op wijkniveau nog meer dan op gemeenteniveau. Voor de onderwerpen sport & recreatie, kunst, cultuur & uitgaan en onderwijs, zorg & welzijn is daarentegen juist meer interesse voor informatie op gemeenteniveau dan op wijkniveau.