Communiceren met uw omgeving

2011

Auteur(s): Frans van Alebeek, Arjan Dekking, Marcel Vijn,
Instantie: Wageningen UR Bekijk Download

Dit werkboek is geschreven voor agrarische ondernemers met een plan of idee om hun bedrijf uit te breiden, nieuwe activiteiten op te starten, enz.. Met dit werkboek helpen we u om naar de omgeving van uw bedrijf te kijken. Met andere woorden: wat betekent mijn plan voor de omgeving en hoe kan ik er voor zorgen dat mijn omgeving instemt met mijn plannen?
Misschien kent u ook zo’n voorbeeld uit uw omgeving: een ondernemer met mooie plannen om een nieuwe activiteit op het bedrijf te starten, maar die hopeloos is vastgelopen in procedures, bezwaren en vergunningentrajecten met zijn buren of gemeente. Zo’n moeizaam en frustrerend traject is
– volgens ons – in veel gevallen niet nodig, en met een goede aanpak te voorkomen. Daarvoor is deze brochure bedoeld. Communicatie is het sleutelwoord bij maatschappelijk ondernemen. U laat uw stem horen in uw omgeving, en u geeft uw omgeving ook het recht van (in)spreken over uw plannen. Met als doel dat uw plannen er beter van worden,
dat uw bedrijf er beter van wordt, en dat het draagvlak voor uw bedrijf in uw omgeving beter wordt. Op het eerste gezicht lijken de stappen die we in dit werkboek beschrijven misschien omslachtig en tijdrovend. U wilt immers concreet met uw plannen aan de slag. Maar we zijn er van overtuigd dat de tijd die u investeert in een zorgvuldig overleg met uw omgeving, zich dubbel en dwars terugverdient in het traject daarna.

Voor maatschappelijk ondernemen zijn communicatieve vaardigheden vereist. Goed kunnen luisteren is bijvoorbeeld minstens zo belangrijk als spreken. In hoofdstuk 1 geeft een korte test inzicht in uw vaardigheden op dit gebied. Vervolgens gaan we aan de slag met uw idee of plan. In hoofdstuk 2 beschrijft u beknopt wat u van plan bent; in hoofdstuk 3 visualiseert u hoe hierdoor uw bedrijf zal veranderen. In hoofdstuk 4 analyseert u welke positieve en negatieve effecten uw plan heeft op de omgeving. De belangrijkste effecten kunt u invullen in de tabel achterin in dit werkboek.
In hoofdstuk 5 gaat u na welke personen of partijen in uw omgeving onmisbaar zijn voor de uitvoering van uw plan. Vervolgens analyseert u in hoofdstuk 6 welke thema’s voor hen belangrijk zijn. Daarvoor zijn netwerkgesprekken heel belangrijk. Ook nu kunt u de belangrijkste mensen voor verschillende voor- en nadelen van uw plannen invullen in de tabel achterin het werkboek.
In hoofdstuk 7 worden suggesties gedaan hoe u de voordelen en sterke punten van uw plan beter kunt uitdragen in uw communicatie. In hoofdstuk 8 krijgt u tips om mogelijke negatieve effecten van uw plannen te compenseren en hoe dit te verwoorden in de presentatie van uw plan.
In hoofdstuk 9 wordt besproken hoe u deze aanpassingen strategisch in uw plan kan verwoorden en in hoofdstuk 10 geven we nog enkele strategische tips om structureel de dialoog met uw omgeving aan de gang te houden.

Zo beschreven lijkt dit een rechtlijnig proces. Maar in werkelijkheid gaat het om een spiraalbeweging en zult u verschillende stappen regelmatig opnieuw doorlopen. Situaties veranderen, mensen gaan anders over uw plannen denken, en uw plan wordt bijgesteld en verbeterd. U zult regelmatig met verschillende partijen en mensen in gesprek zijn, een aangepast voorstel doen, tegenspraak krijgen, en opnieuw zoeken naar aanpassingen, oplossingen of een compromis. Op termijn wordt uw overleg met de omgeving – hopelijk – een terugkerend en vanzelfsprekend onderdeel van uw bedrijfsvoering.
Op deze manier ontstaat wederzijds begrip tussen u, omwonenden en de gemeente. Uw plannen zijn niet langer meer alleen uw plannen, maar worden mee gedeeld (en bijgestuurd) door de mensen en partijen in uw omgeving. Dit vergroot de kans dat uw plannen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd.

Instantie Wageningen UR
Auteur Frans van Alebeek, Arjan Dekking, Marcel Vijn,
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Agrarisch, Communicatie, Omgevingsmanagement, Werkboek

Terug naar bibliotheek