De achterkant van omgevingsmanagement

2011

Auteur(s): Rogier van Schelven
Instantie: Auteur Bekijk Download

Tijdens de planstudiefase van technisch complexe infrastructurele projecten worden projectorganisaties gecon- fronteerd met een grote hoeveelheid aan stakeholder belangen. Dit maakt de omgeving waarin deze projecten gerealiseerd worden sociaal complex. Bij het realiseren van complexe infrastructurele projecten worden stake- holders als gemeenten, omwonenden, bedrijven en belangenorganisaties meestal actief betrokken. Dit kan de voortgang van deze infrastructurele projecten echter flink vertragen en de kosten kunnen hoog oplopen.Centrale vraag: hoe effectief coördineren?
Gezien de technische complexiteit van deze projecten vraagt de betrokkenheid van verschillende stakeholders, met ver- schillende soms tegenstrijdige belangen, om goede interne afstemming. Van omgevingsmanagers wordt verwacht dat ze optreden als procesmanagers, ze coördineren en stemmen af tussen de externe belanghebbenden en de interne specialisten. De centrale vraag is daarom welke mechanismen (organisatie- structuur, sociale – en technische systemen) deze coördinatie en afstemming op een effectieve manier ondersteunen.

Aanpak onderzoek
Met dit onderzoek is aan de hand van inzichten uit relevante academische literatuur en de bestudering van twee grote plan- studieprojecten een voorzet gegeven om de centrale vraag te beantwoorden. Grote planstudieprojecten zijn gebaat bij een open organische structuur en ondersteunende sociale en tech- nische systemen. Deze bevinding wordt verder uitgediept, daarnaast gaan wij in op problemen die spelen met betrekking tot de coördinatie van stakeholder issues in planstudies.

Instantie Auteur
Auteur Rogier van Schelven
Soort instantie Auteur
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Communicatie, Informatie-uitwisseling, Infrastructuur, Omgevingsmanagement

Terug naar bibliotheek