De opbrengsten van 15 jaar shared space

2013

Auteur(s): Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Instantie: Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Bekijk Download

Sinds begin jaren ’90 van de vorige eeuw is in Smallingerland, zowel in Drachten als in de omliggende dorpen, geleidelijk een nieuw concept voor de inrichting van de openbare ruimte ontwikkeld en toegepast. Dit concept heeft in de afgelopen jaren onder de naam Shared Space wereldwijd veel bekendheid gekregen. Door vooruitstrevend en gedurfd te opereren werd het mogelijk, meestal samen met de gebruikers van die openbare ruimte, te komen tot oplossingen die in grote mate afweken van de tot dan toe traditionele manier van inrichting van het verkeerssysteem.
Gekozen werd voor een grotere eigen verantwoordelijkheid voor weggebruikers en bewoners. Er ontstond behoefte aan het terugdringen van de borden, markering en andere uitingen voor het regelen van het verkeersgedrag. Scheiding van verkeerssoorten werd gewijzigd in het samenbrengen ervan in een zoveel mogelijk gelijkvloerse ruimte. Het concept gaat uit van harmonisatie van snelheden en van communicatie tussen weggebruikers onderling. De bewoners werden tevens intensief betrokken bij definiëring van problemen, bij het zoeken van oplossingen en bij de vormgeving van de openbare ruimte. Het concept trok de afgelopen jaren volop aandacht van andere gemeenten en provincies, zowel nationaal als internationaal. Smallingerland werd een begrip voor een nieuw en anders denken over de openbare ruimte.
Enkele locaties in de gemeente zijn inmiddels op verschillende aspecten geëvalueerd. Publicaties daarvan zijn lange tijd belangrijke literatuur geweest over Shared Space en worden nog regelmatig aangehaald. In Smallingerland lijkt Shared Space een aanvaard (beleids)uitgangspunt voor de (her-) inrichting van de openbare ruimte en wordt daarin steeds meer gevolgd door andere gemeenten.
De gemeente Smallingerland staat aan de vooravond van het uitzetten van de lijn voor de gemeentelijk visie op verkeer en vervoer voor de komende jaren. Vraag die hierbij aan de orde komt is of de ingeslagen weg kan worden doorgezet. Hiervoor is het wenselijk om te beoordelen wat die ingeslagen weg de gemeente Smallingerland in de afgelopen 15 jaar heeft gebracht. De gemeente Smallingerland heeft het Kenniscentrum Shared Space van NHL Hogeschool gevraagd om antwoord te geven op de vraag welke voor- en nadelen de Shared Space aanpak heeft opgeleverd. In de eerste helft van 2013 zijn daarvoor diverse onderzoeken, interviews en enquêtes uitgevoerd. In voorliggende rapportage zijn het onderzoek en de uitkomsten ervan beschreven.

Instantie Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Auteur Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Soort instantie Hogeschool
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Evaluatie, Gemeente, Ontwerp, Project, Shared space

Terug naar bibliotheek