De rol van gemeenten bij lokale duurzame energie-initiatieven
10 juli 2013
De afgelopen jaren zijn in Nederland vele lokale duurzame energie initiatieven (LDE’s) van de grond gekomen. Deze initiatieven verschillen veel van elkaar, maar hebben als belangrijke gemene deler dat ze zijn gestart vanuit een zekere behoefte van burgers om nauwer betrokken te zijn bij de verduurzaming van het energieverbruik in hun eigen gemeenschap. Soms komt die behoefte voort uit onvrede over het optreden van de gevestigde bedrijven of de overheid (te anoniem, te groot, te traag, te weinig lef), soms ook uit de wil meer betrokken te zijn bij de kwaliteit van de eigen leefomgeving (sociale cohesie, leefbaarheid) of omdat men verwacht dat het winstgevend is. Een lokaal duurzaam energie initiatief draagt, in al zijn verschillende vormen, bij aan een energieke samenleving. Een samenleving waar burgers niet achterover leunen maar zelf hun energievoorziening gaan organiseren.
Maar ook een lokaal initiatief kan niet zonder partners. Samenwerking met andere stakeholders is een belangrijke voorwaarde voor succes. Deze handreiking gaat over en is geschreven voor één van deze stakeholders: de gemeente. Voor een gemeente is betrokkenheid bij een LDE echter niet vanzelfsprekend. Bovendien kan deze betrokkenheid allerlei vormen aannemen.
Het voornaamste doel van deze handreiking is om de betrokken ambtenaar te ondersteunen bij het bewust en gestructureerd opbouwen van een constructieve relatie met het initiatief. Vanzelfsprekende randvoorwaarde is daarbij steeds dat de gemeente haar eigen doelen dient door het initiatief te ondersteunen. We beschrijven de verschillende rollen die een gemeente kan nemen, zowel inhoudelijk als vanuit het persoonlijk perspectief van de ambtenaar die verantwoordelijk is (of zich verantwoordelijk voelt) voor de relatie met het initiatief. We larderen dit met tips en voorbeelden en verwijzen waar mogelijk naar andere bronnen met meer achtergrondinformatie.