De stad verbeeld

2015

Auteur(s): Kersten Nabielek, David Hamers
Instantie: Planbureau voor de Leefomgeving Bekijk Download

Inleiding
De stad staat wereldwijd volop in de belangstelling. Sociale en economische activiteiten concentreren zich steeds meer in grote stedelijke agglomeraties. Bestuurders en onderzoekers spreken zelfs van een urban age: het tijdperk van de stad.
Wat is er zoal gaande in de steden in Nederland?
In deze publicatie willen we op een toegankelijke manier inzicht geven in feiten en vragen met betrekking tot
de Nederlandse steden. Hoe hebben steden zich in de afgelopen periode ontwikkeld? Hoeveel mensen wonen en werken in steden en hun ommeland? En hoe verhoudt de Nederlandse stedelijke structuur zich tot steden in andere Europese landen?
Centraal staan drie voor de stad belangrijke terreinen: economie, leefbaarheid en innovatie. Hoe sterk is
de agglomeratiekracht van de Nederlandse steden
in vergelijking met concurrerende stedelijke regio’s? Welke factoren zijn belangrijk voor de leefbaarheid en gezondheid in de stad? En hoe staat het met de innovatiekracht van de steden?
De stedelijke vraagstukken, opgaven en kansen lichten we toe aan de hand van twaalf infographics.

Drie opgaven voor de stad
De snelle groei van de stad gaat gepaard met kansen en risico’s. Grote stedelijke opgaven liggen vooral op de elkaar overlappende terreinen van de economie, leefbaarheid en innovatie.

Economie
Stedelijke economieën zijn productiever, groeien sneller en hebben een groter innovatief vermogen. Maar de Nederlandse stedelijke regio’s missen juist agglomeratiekracht: ze zijn ten opzichte van hun belangrijkste concurrenten relatief klein en hebben minder dichtheid. Nederlandse bedrijven missen daardoor een concurrentievoordeel ten opzichte van hun belangrijkste concurrenten elders.

Leefbaarheid
In de afgelopen decennia is de leefbaarheid in de Nederlandse steden significant verbeterd. Toch zijn er nog lokale problemen met de luchtkwaliteit, veiligheid en verkeersdrukte. Daarnaast wonen er in steden relatief veel mensen met een lage opleiding en een laag inkomen; die hebben gemiddeld minder gezonde levensjaren.

Innovatie
Stedelijke regio’s zijn broedplaatsen voor innovatie
en ondernemerschap. Burgers, bedrijven, kennisinstellingen en overheden ontmoeten elkaar
en profiteren van elkaars kennis en creativiteit.
Slimme en schone technologieën zijn cruciaal voor de houdbaarheid van economische groei op lange termijn. Omgaan met grondstoffen en energie op de huidige voet is dan ook geen optie.

Instantie Planbureau voor de Leefomgeving
Auteur Kersten Nabielek, David Hamers
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2015
Publicatienr. PBL-publicatienummer: 1744
ISBN
Trefwoorden Economie, Innovatie, Leefbaarheid, Stad

Terug naar bibliotheek