Deelnemingen Op afstand verbonden

2011

Auteur(s): Gemeente Amersfoort
Instantie: Gemeente Amersfoort Bekijk Download

Na een kerntakendiscussie in de periode 1996/1997 heeft de gemeente Amersfoort gekozen voor regiewerkwijze als bestu- ringsmodel. Motto van de regiewerkwijze is: ‘Doen wat nodig is’. De gemeente stelt een sturingskader vast en externe partijen voeren het beleid uit op basis van con- tracten. Uitvoerende taken horen zo min mogelijk thuis binnen de gemeentelijke organisatie. Voor zover ze daar toch toe behoren, werken ze zo zelfstandig mogelijk binnen vormen van contractmanagement. Andere taken van de gemeente zijn op afstand gezet: de gemeente is dan meestal aandeelhouder van het bedrijf of maakt deel uit van een samenwerkingsverband. Amersfoort bemoeit zich niet met de operationele taken van samenwerkings- verbanden en voormalige gemeentelijke diensten die zijn verzelfstandigd. Wanneer de gemeente enige of gedeeltelijke aan-
deelhouder is, noemen we dat een deelne- ming. Dit begrip is dus niet bedoeld voor contractrelaties met marktpartijen of de afspraken met gesubsidieerde instellingen.
Verzelfstandiging van gemeentelijke taken begon in de jaren tachtig om efficiency- voordelen te behalen. Voor de producten van het gemeentelijk woningbedrijf, het gas- en waterbedrijf en het kabelbedrijf bestond na verzelfstandiging een goed ontwikkelde markt. De tweede ronde volgde in 1996. Als uitvloeisel van ‘Doen wat nodig is’ besloot het stadsbestuur tot verzelfstandiging, privatisering, uitbeste- ding en het afstoten van een groot aantal gemeentelijke taken. Na 1996 is Amersfoort doorgegaan met het verzelfstandigen van uitvoerende taken, zoals het parkeerbeheer. Het ambtelijk apparaat van Amersfoort is hierdoor het kleinst van alle gemeenten van vergelijkbare omvang.

Instantie Gemeente Amersfoort
Auteur Gemeente Amersfoort
Soort instantie Gemeente
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Gemeente, Organisatie, Regie, Regisseren

Terug naar bibliotheek