Deltaprogramma 2015

2014

Auteur(s): Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Instantie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu Bekijk Download

De deltacommissaris stelt dit jaar vijf delta-beslissingen voor om het waterveiligheidsbeleid te verbeteren en ervoor te zorgen dat Nederland over voldoende zoetwater blijft beschikken. Zo werken we met het Deltaprogramma aan een land dat robuust is ingericht en de extremen van het klimaat veerkrachtig kan opvangen. Aan een leefbaar, bewoonbaar en economisch sterk Nederland.
Na het Deltaplan, dat volgde op de watersnoodramp in 1953 en het advies van de commissie-Veerman in 2008, vormen de beslissingen over waterveiligheid en zoetwater die de politiek dit jaar krijgt voorgelegd een nieuw historisch moment voor onze laaggelegen delta. Dit keer bedenken we geen maatregelen na een ramp, maar proberen we een ramp te voorkomen. Het kabinet is verheugd met de oogst van de samenwerking in de afgelopen vier jaar in het Delta-programma. De opgaven voor waterveiligheid
en zoetwater, zowel voor de lange en korte termijn, en de kaders van de aanpak zijn goed in beeld.
Werken aan de waterveiligheid is een urgente opgave voor Nederland. We zijn veilig, maar onze delta is ook kwetsbaar. We moeten tempo maken om de mensen en de economie ook in de toekomst goed te kunnen beschermen tegen overstromingen. Daarnaast kan zoetwater in droge perioden vaker schaars goed worden. Dit Deltaprogramma bevat daarom voorstellen voor nationale deltabeslissingen, als normerend kader voor het werk aan onze delta, en concrete voorkeurs- strategieën per gebied als kompas voor het uitvoeren van maatregelen tot 2050.
Het doel is dat de waterveiligheid en de zoetwater-voorziening in 2050 duurzaam en robuust zijn, zodat ons land de (grotere) extremen van het klimaat veerkrachtig kan blijven opvangen. Op die manier blijven de inmiddels fors toegenomen economische waarden en het gegroeide aantal inwoners goed beschermd. We zorgen ervoor dat Nederland voorbereid is op meerdere scenario’s. We kiezen strategieën en maatregelen waarmee we flexibel kunnen inspelen op nieuwe metingen en inzichten, door de inspanningen zo nodig te versnellen of over te stappen naar een andere strategie. Alles ligt op de plank.

Instantie Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Auteur Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Soort instantie Ministerie
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Fysieke veiligheid, Gebiedsontwikkeling, Klimaatadaptatie, Klimaatbestendig, Klimaatverandering, Overheid, Waterbeheer, Waterberging, Wateroverschot, Watertoets

Terug naar bibliotheek