Draagvlak voor duurzame energie

2013

Auteur(s): C.F.J. Feenstra
Instantie: Agentschap NL Bekijk Download

De meeste gemeenten in Nederland stimuleren lokaal opgewekte duurzame energie. Toch krijgen veel van dit soort energieprojecten te maken met vertragingen of worden ze soms zelfs afgeblazen, soms vanwege inhoudelijke afweging van het plan, maar ook door een gebrek aan draagvlak en tegenstand van omwonenden of andere partijen. Vrees voor geluidshinder, stank- of transportoverlast, veranderingen in het landschap of de betrok- kenheid van niet-geliefde partijen zijn mogelijke bezwaren. Maar vaker nog is een gebrekkig (besluitvormings)proces de reden dat energieprojecten in de gemeente niet van de grond komen. Burgers of andere stakeholders zijn dan ontevreden over procedures, de communicatie of samenwerking rond een project.
De gemeente kan initiatiefnemers van duurzame energieprojecten helpen de kans op draagvlak te vergroten. Deze wegwijzer helpt gemeenten bij het innemen van een faciliterende rol in het ontwikkelproces van voornamelijk wind- en bio-energieprojecten. Wie de wegwijzer goed volgt versnelt de ontwikkeling van duurzame energie. Hierbij is een goede relatie tussen gemeente en initiatiefnemer uiteraard cruciaal.
Technische, financiële, politieke of maatschappelijke aspecten zijn vaak een drijvende kracht achter de ontwikkeling van lokale duurzame energieprojecten. Toch hebben zowel initiatiefnemers als gemeenten vaak weinig ervaring met het interactief ontwikkelen van energieprojecten binnen een gemeenschap, maar ook niet met het betrekken van stakeholders en de communicatie rond zo’n traject. Dat terwijl juist in deze onderdelen van een project de sleutel ligt om weerstand te voorkomen en enthousiasme bij betrokke- nen tot stand te brengen. De gemeente kan een belangrijke rol spelen door de juiste adviezen aan de initiatiefnemer van het duurzame energieproject te geven of door zelf kennis en vaardigheden op deze terreinen in te zetten.

Van weerstand naar draagvlak
Wind- en bio-energieprojecten zorgen voor een verandering in de omgeving van burgers en andere stakeholders. Niet alleen in de fysieke, maar ook in de financiële, politieke of maatschappelijke omgeving van stakeholders. Daarom is het voor de meesten belangrijk om hun wensen en verwachtingen rond deze verandering in te kunnen
brengen. Als ze het gevoel krijgen dat ze onvoldoende of niet de gewenste mogelijkheden krijgen, is de kans groot dat ze het project niet ‘dragen’ of zelfs actief tegenstander worden. Dit kan leiden tot vertragingen of het project zelfs doen stoppen. Daarnaast kost het overtuigen van tegenstanders veel tijd en energie. Het is dus beter om te zorgen dat burgers en andere relevante stakeholders in een vroeg stadium betrokken raken bij het project.

In de praktijk blijkt dat gemeenten behoefte hebben aan tips over hoe zij de juiste ondersteuning aan initiatiefnemers van energieprojecten kunnen geven om weerstand te beperken. Over de omgang met en het beperken van weerstand tegen lokale energie-projecten is veel onderzoek, literatuur en praktijkervaring beschikbaar. Medewerkers van gemeenten kunnen niet al deze informatie bestuderen en selecteren wat voor hen bruikbaar is. Daarom vertaalt deze wegwijzer de kennis in een beknopt overzicht van actiepunten en tips die zij direct kunnen uitvoeren.

Instantie Agentschap NL
Auteur C.F.J. Feenstra
Soort instantie Agentschap
Datum 2013
Publicatienr. Publicatie-nr 2DENB1302
ISBN
Trefwoorden Draagvlak, Duurzaam(heid), Energie, Gemeente

Terug naar bibliotheek