Draaiboek evenementen

2011

Auteur(s): Gemeente Amsterdam, bestuursdienst
Instantie: Gemeente Amsterdam Bekijk Download

Als hoofdstad van Nederland heeft Amsterdam van oudsher grote aantrekkings- kracht op organisatoren van evenementen. In Amsterdam worden het hele jaar door evenementen georganiseerd. Met name in de maanden juni, juli en augustus is het aanbod en de verscheidenheid groot.
Het gemeentebestuur staat positief tegenover het houden van evenementen waarbij het publiek breed is betrokken. Evenementen dragen bij aan een afwisse- lend cultureel aanbod en verhogen de participatie van de bevolking. Amsterdam heeft echter ook haar beperkingen. De hoge bevolkingsdichtheid, de oude bin- nenstad met veelal dichte bebouwing en de smalle straten hebben consequenties voor bijvoorbeeld het toegestane geluidsniveau of het bezoekersaantal. Daar- naast is het onwenselijk dat door stremming van het verkeer delen van de stad onbereikbaar zijn: overlast voor bewoners, winkels en bedrijven kan niet ongelimi- teerd plaatsvinden. Ook zijn er natuurlijk grenzen aan de inzet van gemeentelijke diensten en de politie.
Om een evenement veilig te laten verlopen en om de overlast voor omwonenden zo beperkt mogelijk te houden, moet een evenement daarom aan een aantal re- gels voldoen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is bepaald dat voor het houden van een voor publiek toegankelijk evenement, of dat nu binnen is of buiten, een evenementenvergunning vereist is. In die vergunning bepaalt de bur- gemeester aan welke randvoorwaarden de organisator moet voldoen en met wel- ke beperkingen hij rekening moet houden. Voordat de burgemeester besluit al dan niet een vergunning af te geven, laat hij zich door vele partijen adviseren en weegt hij de diverse - soms tegenstrijdige - belangen tegen elkaar af.
Voor welke evenementen moet in Amsterdam een vergunning worden aange- vraagd? Aan welke voorwaarden moet een vergunningaanvraag voldoen? Bij wie moet je zijn voor een tapvergunning? Zijn de podia veilig opgebouwd, en wie con- troleert dat? Hoe hard mag de muziek? Hoeveel EHBO-ers moet je inschakelen? Wie informeert de bewoners? Wat staat er in een veiligheidsplan? Mag ik een la- sershow houden tijdens mijn evenement, of vuurwerk afsteken? Wie geeft daar toestemming voor?
Het doel van dit draaiboek is om op dergelijke vragen antwoord te geven en voor iedereen -stadsdelen, organisatoren, gemeentelijke diensten, bewoners, publiek en externe partijen- duidelijk te maken onder welke voorwaarden een evenement in Amsterdam kan plaatsvinden. Het draagt bij aan een soepel verloop van de vergunningaanvraag, een efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen en daarmee aan een veilig en ongestoord verloop van het evenement.
Het draaiboek is opgebouwd uit twee delen. In het eerste, algemene deel, komen de verschillende aspecten van de vergunningverlening aan bod. Het tweede deel bevat de voorschriften, eisen en aandachtspunten, die de vergunningverlener aan de vergunning verbindt. Deze lopen uiteen van openbare orde voorschriften tot scheepvaartberichten en van een mobiliteitsplan tot de chill-outruimte bij danceevents. In de bijlagen zijn aanvraagformulieren, een adressenlijst van de in het draaiboek vermelde diensten, een voorbeeld veiligheidsplan en het Draaiboek ‘Milieuzorg bij evenementen’ opgenomen.

Instantie Gemeente Amsterdam
Auteur Gemeente Amsterdam, bestuursdienst
Soort instantie Gemeente
Datum 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Draaiboek, Evenement, Evenementenvergunning, Gemeente, Veiligheid

Terug naar bibliotheek