Draaiboek Gladheidsbestrijding 2014-2015

2014

Auteur(s): Gemeente Westerveld
Instantie: Gemeente Westerveld Bekijk

INLEIDING
Dit draaiboek is opgesteld om inzage te geven in de wijze waarop de gemeente Westerveld haar gladheidbestrijding uitvoert. Buurgemeenten, Provincie maar ook onze dorpsgemeenschappen worden vroegtijdig op de hoogte gebracht over de inhoud van dit draaiboek. Opmerkingen over de strooiroutes kunnen worden gericht aan team Openbare Werken van de afdeling Dienstverlening. De medewerkers beoordelen de opmerkingen en zullen indien zij dit noodzakelijk achten, de route aanpassen. De uiteindelijke beslissing ligt bij het college. Bij het doen van een verzoek moeten de vastgestelde beleidsregels in acht worden genomen.
In de reguliere vergaderingen met de dorpsgemeenschappen, die twee keer per jaar plaatsvinden, wordt de inhoud van dit draaiboek besproken. Ook vindt er jaarlijks een gesprek plaats met de buurgemeentes over het afstemmen van de strooiroutes.
Vervolgens wordt het draaiboek ter goedkeuring voorgelegd aan het college. Zodra het college akkoord is met het draaiboek vind publicatie plaats in onze gemeentepagina van “Das Mooi” en natuurlijk ook op onze website. Bij de informatiebalie ligt het draaiboek ook ter inzage. Al deze publicaties zijn bedoeld om onze inwoners duidelijkheid te verschaffen over het strooibeleid maar ook om aan te geven hoe men zo snel mogelijk op een gestrooide weg kan komen.
Vanaf 2003 zijn wij aangesloten bij het weerbedrijf Meteoconsult. In de periode van 1 okt. tot 14 april voorziet Meteoconsult ons van weersinformatie. Dagelijks ontvangen we via de mail een 24 uur weersverwachting en een lange termijnverwachting. Zodra er binnen een periode van 4-5 uur gladheid wordt verwacht krijgt de piketdienst een waarschuwing van Meteoconsult. Ook kan de piketdienst zelf contact opnemen met Meteoconsult. De verkregen informatie is zeer betrouwbaar en uitermate nauwkeurig. Door deze informatie zijn wij in staat om het strooien goed in te plannen en de routes dus ook vroegtijdig te strooien. Het grote voordeel van preventief strooien is natuurlijk dat er gestrooid wordt voordat het daadwerkelijk glad is. Ook is het voor onze medewerkers een stuk veiliger. Er wordt immers gereden op schone wegen. Bij aanhoudende sneeuwval schakelt de strooiploeg over op curatief strooien en schuiven.
Om onze medewerkers goed voorbereid de weg op te sturen wordt er een cursus Veilig werken bij gladheid georganiseerd. Deze cursus bestaat uit een “Rijvaardigheidstraining” en een theoretisch deel “Strooien met verstand”. Deze cursus wordt verzorgd door SPA opleidingen en vindt eens in de drie jaar plaats. Nieuwe medewerkers dienen voorafgaande aan het strooiseizoen de cursus te volgen.
In het strooiseizoen 2009/2010 is voor het eerst gebruik gemaakt van een registratiesysteem. Via de GPS navigatiesysteem kan worden aangetoond waar en wanneer de strooiwagen de route heeft gereden. Bij ongevallen kan worden aangetoond of de gemeente wel of niet heeft gestrooid.
Vanaf het strooiseizoen 2011 – 2012 maken wij gebruik van twee meetpunten. Deze meetpunten registeren de wegdektemperatuur en het restzout dat nog op het wegdek aanwezig is. Op deze wijze kan nog nauwkeuriger worden bepaald of er daadwerkelijk gestrooid moet worden. De twee meetpunten zijn aangebracht op die plaatsen waar de wegdektemperatuur het laagst is. Aangetoond is dat de wegdektemperatuur van Bosweg (Diever-Zorgvlied) en de Darperkerkweg (Havelterberg) ’s winters altijd het laagst zijn. De ervaringen over het gebruik van deze twee meetpunten, in de afgelopen twee jaar, ervaren wij als positief.
Uit de evaluatie met de strooiploeg is gebleken dat het verplaatste meetpunt aan de Bosweg momenteel goed functioneert. Hierbij moet wel kanttekening worden geplaatst dat het strooiseizoen 2014 – 2015 niet echt representatief is te noemen. De winter was dusdanig dat er slecht 4 keer is uitgerukt om te strooien.

In het strooiseizoen 2015 – 2016 zal het beleidsplan meer worden afgestemd met die van Meppel. De eerste gesprekken voor het samen opstellen van het beleids-en uitvoeringsplan zijn inmiddels opgestart. Tevens zal worden onderzocht of het maken van een folder van toegevoegde waarde zal zijn. In deze folder moet informatie worden gegeven voor de burger.

Instantie Gemeente Westerveld
Auteur Gemeente Westerveld
Soort instantie Gemeente
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Draaiboek, Gemeente, Gladheid(-sbestrijding), Strooien, Zout

Terug naar bibliotheek