Drenthe fietst verder
28 mei 2014
Ambitie
Sinds de vaststelling van de Nota Fietsverkeer in 2005 zien wij binnen en buiten Nederland nieuwe trends en ontwikkelingen. Hier anticiperen wij op met ons beleid.
Zo is de e-fiets een gezond en duurzaam alternatief voor de auto. Op een comfortabele wijze leg je er grotere afstanden mee af. Zowel naar het werk als recreatief. Nieuwe concepten zoals de OV-fiets en het knooppunten- systeem leiden tot meer fietsgebruik. En de smartphone biedt kansen om het fietsgebruik te stimuleren.
Wel zagen we in de afgelopen jaren, onder andere door de e-fiets, een toename van het aantal fietsongevallen. En met krimpende onderhoudsbudgetten staat de kwaliteit van de fietsinfrastructuur onder druk.
Met deze Fietsnota spelen we in op al die nieuwe ontwikkelingen. Daarbij leggen we de lat hoog. Samen met onze partners willen wij de volgende ambitie realiseren:
In 2020 is de provincie Drenthe de gezondste fiets- provincie van Nederland. Gezond betekent dat je fietst in een verkeers- en sociaalveilige omgeving, waarbij jong en oud voldoende bewegen. Daarnaast profiteert
ook het Drentse bedrijfsleven mee door werknemers die gezond, veilig en snel met de fiets (al dan niet in combinatie met het OV) hun werk bereiken. Ook is er in Drenthe een economisch gezonde fietsrecreatiesector.
Onze ambitie realiseren wij met vier pijlers:
1. Meer mensen op de fiets
‘Wij verleiden mensen vaker te fietsen.’ Ons doel is een stijging van het aantal fietsverplaatsingen van 20% in 2020. Dit bereiken wij door mensen te verleiden vaker met de fiets te gaan, met aansprekende campagnes, goede voorzieningen voor de fiets te bieden en passende aansluitingen op andere vervoerwijzen.
2. Veilig fietsen
‘Wij willen dat iedereen veilig kan fietsen in Drenthe.’
Wij sluiten aan bij de doelstellingen uit het Strategisch Plan Verkeersveiligheid Drenthe. Met de doelstelling voor de fiets: ‘halveren van het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig gewonde fietsers’. Dit past bij de ambitie van het Verkeer- en Vervoerberaad Drenthe om ‘samen richting nul’ te gaan. Met innovatieve concepten, een veilige infrastructuur en goede educatie vergroten we de fietsveiligheid.
3. Compleet fietsnetwerk
‘Wij hebben een fietsnetwerk dat compleet en kwalitatief op orde is.’ Ons doel is dat de fietser de kwaliteit van de fietsinfrastructuur in Drenthe voldoende tot zeer goed beoordeelt. Innovaties dragen bij aan de kwaliteitsbeleving door de fietser. Dit bereiken we met innovatieve pilots en door het fietsnetwerk te verbeteren. Dit als aanvulling op het realiseren van ontbrekende schakels en nieuwe infrastructuur voor de utilitaire en recreatieve fietser.
4. Aantrekkelijk toeristisch fietsproduct
‘Wij zijn een aantrekkelijke fietsprovincie voor de toeristische en recreatieve fietser.’ Ons doel is dat we in 2020 in de top 3 van toeristische fietsprovincies staan en de best scorende provincie zijn op basis van de beoordeling van de recreatieve fietser. Wij positioneren Drenthe als dé fietsprovincie. Hoe? Met een vernieuwend aanbod van fietsproducten en arrangementen, voorzieningen die inspelen op de fietsbeleving, aansprekende fiets- evenementen en een inspirerende marketingcampagne.