Duurzaam Amsterdam

11 maart 2015

Auteur(s): Gemeente Amsterdam
Instantie: Gemeente Amsterdam Bekijk Download

In het coalitieakkoord ‘Amsterdam is van iedereen’ heeft de verduurzaming van Am- sterdam een prominente plaats gekregen.
Een duurzamer Amsterdam wordt gezien als uitgangspunt voor hoe we de stad willen ontwikkelen, voor de kansen die we willen cre- eren. Duurzaamheid zien we als motor voor de samenleving en als aanjager van de economie.
Stippen op de horizon zijn nodig om te laten zien wat we bij grote problemen als klimaatverandering, luchtvervuiling en grondstoffen-schaarste willen bereiken. De echte uitdaging is nu los te komen van het ontwikkelen van nieuwe visies en vergezichten, en pragmatisch in onze stad aan de slag te gaan.
De urgentie en de wereldproblematiek benoemen we in deze agenda nauwelijks. Die zijn bekend en evident. In plaats daarvan stellen we onze doelen dichtbij en bedenken we wat wij nu zelf, niet de generaties na ons, kunnen doen om die doelen te bereiken.
Want we moeten nu starten met het opruimen en aanpakken van de vervuiling en de verspilling in de stad. Amsterdam oogt schoon, maar de lucht die we inademen is vies, het binnen- klimaat in scholen te vaak ongezond, de energierekening voor veel mensen onbetaalbaar, de verspilling van waardevolle grondstoffen te groot en de drempels voor creatieve, duurzame initiatieven vaak te hoog.
Gelukkig is het potentieel voor Amsterdam enorm. Als we samen met alle Amsterdammers, met duurzame opwek en energiebesparing, onze totale energierekening van 1,8 miljard euro met 10 procent verlagen, dan levert dat onze lokale economie 180 miljoen euro op. Verminderen we het aantal kilometers die vervuilende voertuigen door de stad rijden en gaan we slimmer om met logistiek, dan wordt onze lucht schoner en de verkeers-circulatie beter. Volgen we de koplopers die in plaats van afval, grondstoffen produceren, dan bouwen we een circulaire economie. Leggen we op daken waar dat kan daktuinen aan, dan is Amsterdam aanzienlijk beter bestand tegen
de hevige en kostbare regenbuien die ons nog te wachten staan.
Deze Agenda Duurzaamheid is géén dichtgetimmerd uitvoeringsprogramma, maar formuleert wel ambities, doelen en uitwerkingsrichtingen. Het is in die zin letterlijk een ‘agenda’. De richting van ons college is duidelijk.
Klimaatneutraal bouwen blijft niet langer een intentie, maar wordt een belangrijke wegingsfactor. Zo gaan we van de huidige 1 procent naar 75 procent geplande energie neutrale nieuwbouw in de stad. Om de lucht in de stad te verbeteren, stimuleren we schone voertuigen, maar voeren we ook milieuzones in. Zo halen we niet alleen de Europese normen, maar verminderen we ook de hoeveelheid roet met tientallen procenten en maken we de lucht stap voor stap gezonder. Door het percentage afval dat we scheiden in de komende vier jaar te verdubbelen, zijn we als Amsterdam niet langer het slechtste jongetje van de klas.
De gemeente heeft hierbij een bescheiden, maar niet onbelangrijke rol. Wij moeten belemmerende regelgeving wegnemen, maar ook duidelijke normen stellen. Wanneer de markt het in de financiering van veelbelovende initiatieven en innovaties nog laat afweten, moeten wij bijspringen. Waar Amsterdammers en hun organisaties of bedrijven informatie en verbinding zoeken, zijn wij beschikbaar en bereikbaar. Aan koplopers die opstaan, bieden we een podium. En niet in de laatste plaats, onze gemeentelijke organisatie zal zelf van achterblijver in koploper veranderen.
Amsterdam heeft heel veel om trots op te zijn. We zijn een stad met een groot aantal denkers, doeners, techneuten, uitvinders, ondernemers en “gewone” burgers die tijd, creativiteit en noeste arbeid steken in de verduurzaming van de stad. Met die mensen wil ik bouwen aan een circulaire Amsterdamse economie en een duurzaam Amsterdam.

Abdeluheb Choho
Wethouder Duurzaamheid

Instantie Gemeente Amsterdam
Auteur Gemeente Amsterdam
Soort instantie Gemeente
Datum 11 maart 2015
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Gemeente

Terug naar bibliotheek