Duurzaam bodembeleid gemeente Borsele
7 juni 2012
In 2003 heeft de gemeente een bodembeleidsplan opgesteld. De afgelopen jaren zijn er op bodemgebied de nodige landelijke ontwikkelingen geweest. Zo is de wet- en regelgeving veranderd en wordt bij de aanpak van bodemverontreiniging meer rekening gehouden met ruimtelijke ontwikkelingen. Met het verschijnen van de Bodembeleidsbrief in 2003 is vanuit het rijk een aanzet gegeven om te komen tot duurzaam bodembeleid.
Duurzaam bodemgebruik is het evenwicht vinden tussen enerzijds het beschermen en versterken van de natuurlijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de bodem en anderzijds het gebruiken van de bodem voor maatschappelijke doeleinden. Voor het stedelijk en landelijk gebied zal dit evenwicht anders kunnen liggen. Kort maar krachtig komt dit neer op het benutten van de gebruiksmogelijkheden van de bodem, zonder deze aan te tasten of uit te putten.
Bron: ’t Zeeuws Bodemvenster
Duurzaam bodemgebruik krijgt betekenis als de bodemagenda een rol kan spelen in maatschappelijke vraagstukken. De kwaliteiten en eigenschappen van de bodem blijken verrassend vaak een relatie te hebben met ruimtelijke en maatschappelijke vraagstukken:
• Klimaatverandering
• Duurzame energiehuishouding
• Nieuwe functies voor het landelijk gebied
• Grote ruimtedruk in het stedelijk gebied
• Identiteit en herkenbaarheid van de leefomgeving
• Gezonde leefomgeving
Een vertaling van de veranderde wet- en regelgeving en een vertaling van het landelijk bodembeleid naar het beleid van de gemeente Borsele heeft nog niet voldoende plaatsgevonden. Dit is voor de gemeente reden om een nieuw bodembeleidsplan op te stellen.
Met name voor het bebouwd gebied heeft er een verschuiving van bodemtaken en - verantwoordelijkheden van provincie naar gemeenten plaatsgevonden. Ook binnen de gemeentelijke organisatie hebben steeds meer afdelingen te maken met bodemaspecten. Voorbeelden hiervan zijn het structureel meenemen van bodemaspecten bij besluiten over de aan- en verkoop van gronden, (ver)bouwactiviteiten en civieltechnische werken (wegen, riolering etc.). Daarnaast zijn er ook steeds meer particulieren, makelaars, taxateurs en adviesbureaus die ‘iets’ willen weten over de bodem. Het bovenstaande is reden voor de gemeente om alle bodemaspecten duidelijk en inzichtelijk te beschrijven en doelen en ambities te formuleren. Hierdoor kan zowel intern als extern informatie over bodem gemakkelijk worden geraadpleegd en toegepast.