Duurzame bio-energie in Den Haag

2010

Auteur(s): Partners for Innovation B.V.
Instantie: Partners for Innovation B.V. Bekijk Download

Biomassa is een potentiële bron van duurzame energie. In Den Haag zijn al enige gedachten over de utiliteit van biomassa geformuleerd. De inzet van biomassa (voor de opwekking van bio- energie) kan echter negatieve duurzaamheidseffecten hebben, zowel in Nederland als daarbuiten en zowel nu als in de toekomst. Bij de inzet van biomassa voor energietoepassingen wil Den Haag eisen kunnen stellen aan de duurzaamheid. Daarvoor dienen criteria te worden opgesteld en moet worden nagedacht hoe deze zijn te handhaven.
Onderliggend rapport is het resultaat van literatuuronderzoek, interviews met interne betrokkenen en externe stakeholders en de reacties op het tussenrapport en het concept eindrapport tijdens en na twee begeleidingscommissievergaderingen. Het rapport geeft een eerste aanzet tot de introductie van duurzaamheidscriteria voor Haagse bio-energie-initiatieven en is bedoeld om de discussie over dit onderwerp binnen de gemeentelijke organisatie voeden. Het rapport bevat een overzicht van alle actuele kwesties en relevante ontwikkelingen, een voorstel voor een bio-energie afwegingskader, een voorstel voor een set van duurzaamheidsambities en geeft inzicht in de wenselijkheid van en mogelijkheden voor inzet van verschillende beleidsinstrumenten. Hiermee biedt het een gedegen basis voor een gestructureerde discussie.
Met dit rapport en de interne discussie die op gang is gebracht loopt de Gemeente Den Haag ver vooruit op andere gemeenten. Zij geeft hiermee concreet inhoud aan de voortrekkersrol die zij wil spelen op het gebied van onder andere duurzaamheid en goed bestuur.
Resultaten
Er wordt een afwegingskader voorgesteld om te bepalen voor welke initiatieven Haagse biomassa bij voorkeur ingezet moet worden en welke bio-energie-initiatieven vooral door de Gemeente Den Haag ondersteund dienen te worden. Hiertoe zijn de volgende criteria opgesteld:
• Bij voorkeur lokale (regionale) inzet boven andere inzet;
• Toepassen van het cascadeprincipe voor biomassa: inzet in de meest hoogwaardige toepassing;
• Toepassen van het cascadeprincipe voor energiesystemen: inzet van biomassa in systemen met
de hoogste energiekwaliteit.
De voorgestelde set van duurzaamheidscriteria dient om te bepalen of een specifiek bio-energie initiatief aan de duurzaamheidseisen van de Gemeente Den Haag voldoet. We stellen daarbij een aanpak voor waarbij de toepassing van duurzaamheidscriteria afhankelijk is van het risico op ‘duurzaamheidsschade’:
- voor bio-energie-initiatieven met biomassa uit Den Haag of de regio Haaglanden gelden alleen de lokale duurzaamheidscriteria;
- voor bio-energie-initiatieven met biomassa uit Nederland gelden de lokale duurzaamheidscriteria aangevuld met de eisen uit NTA 8080 (of vergelijkbaar);
- voor bio-energie-initiatieven met biomassa van buiten Nederland gelden de lokale duurzaamheidscriteria aangevuld met de eisen uit NTA 8080 (of vergelijkbaar) en is certificering volgens NTA 8081 (of vergelijkbaar) vereist.

Instantie Partners for Innovation B.V.
Auteur Partners for Innovation B.V.
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Afwegingskader, Beleid, Bio-energie, Duurzaam(heid), Gemeente

Terug naar bibliotheek