Duurzame Energieagenda 2012-2016
2013
Klimaat
Met het aflopen van de Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) eind 2012 is een einde gekomen aan de ondersteuning door de rijksoverheid van het gemeentelijk klimaatbeleid. Voor 2013 heeft de rijksoverheid geen nieuwe financiële middelen beschikbaar gesteld.
De gemeente Zeevang zal voor de komende jaren voornamelijk met eigen middelen aan klimaatbeleid invulling moeten geven. In deze tijd van krapte van financiële middelen betekent dit veelal ook een inkrimping van mogelijkheden die de gemeente heeft. Gemeenten staan echter niet met lege handen. Gemeentelijk beleid kan bijvoorbeeld de kaders voor duurzame energie, energieneutrale nieuwbouw en na-isolatie van bestaande woningen verbeteren. Zeker ook voor de eigen gemeentelijke organisatie zijn bij de stijgende energieprijzen energiebesparende maatregelen eerder terugverdiend. Bovendien heeft provincie Noord-Holland voor de periode 2012 – 2016 alsnog financiële middelen gevonden om subsidie te geven voor energiebesparing en duurzame energie voor inwoners met een eigen woning. Tevens is er nog een bedrag over vanuit de SLOK periode. Dit bedrag zal worden ingezet voor diverse duurzaamheidsprojecten. Verder zal Milieudienst Waterland in 2013 het project Route du Soleil voortzetten waarmee de aanschaf van zonnepanelen door gemeenten, bedrijven en inwoners wordt gestimuleerd.
De basis van de Energieagenda ligt in de Energievisie (zie bijlage) welke is opgesteld door de HVC in augustus 2012. Speerpunten voor de gemeente Zeevang die uit de Energievisie naar voren komen zijn: voorlichting aan huishoudens en bedrijven, mobiliteit, prestatieafspraken met woningbouwcorporaties en het stimuleren van duurzame energie. Deze speerpunten zijn verwerkt in deze Duurzame Energieagenda.
Intentieverklaring Energie Afspraak Noord-Holland
In september 2012 heeft de gemeente Zeevang samen met de provincie de Intentieverklaring Energie Afspraak Noord – Holland ondertekend. Deze intentieverklaring omvat afspraken voor uitvoering van klimaatprojecten door gemeenten, met ondersteuning door provincie Noord-Holland. De ondersteuning door de provincie vindt plaats met de Uitvoeringsregeling subsidie duurzame energie maatregelen bestaande bouw Noord-Holland 2012, en met informatie en deskundigheid vanuit het Servicepunt duurzame energie. Dit servicepunt wordt op dit moment uitgevoerd door adviesbureau DWA. De Intentieverklaring omvat ook de afspraak om een Duurzame Energieagenda op te stellen voor de periode 2012-2016. Deze Duurzame Energieagenda biedt de gemeenten de mogelijkheid om daarin haar klimaatbeleid te benoemen, een uitvoeringsprogramma op te nemen en op deze wijze ook ondersteuning vanuit het servicepunt duurzame energie voor het uitvoeringsprogramma te verkrijgen.
Minimaal dient de Duurzame Energieagenda een project te omvatten uit één van de volgende thema’s:
- Verduurzamen bestaande bouw
- Energieneutrale nieuwbouw
- Lokale energieproductie
- Energieneutrale regio
Duurzame Energieagenda
Deze agenda zal vanuit Milieudienst Waterland gevuld worden met een project voor het thema Lokale Energieproductie en een project voor het thema Verduurzamen bestaande bouw.
- Route du Soleil
- Subsidieregeling duurzame energie voor inwoners met een eigen woning
Met deze twee projecten voldoet de Duurzame Energieagenda aan de door de provincie gestelde eisen. Gemeenten kunnen naar eigen ambitie deze agenda aanvullen. De gemeente Zeevang heeft er voor gekozen de duurzaamheidsaspecten van de kerntaken die de gemeente heeft en waaraan uitvoering wordt gegeven in deze Duurzame Energieagenda op te nemen. Waaronder de afspraken met de woningcorporatie, het plaatsen van een elektrische laadpaal en energiezuinige openbare verlichting.
Deze Duurzame Energieagenda is verdeeld in drie hoofdstukken:
In het eerste hoofdstuk van deze Duurzame energieagenda vindt u de inzet, met daarin ambities en de activiteiten die B&W zal ondernemen gedurende de looptijd van de Intentieverklaring energieafspraak tussen provincie en de gemeente. Tevens vindt u de werkzaamheden welke de milieudienst uit zal voeren.
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben met het besluit van 19 juni 2012, nr. 2012-28394 tot vaststelling van de ‘Uitvoeringsregeling subsidie duurzame energie maatregelen bestaande bouw Noord-Holland 2012’ besloten door te gaan met de subsidie op energiebesparende maatregelen en installaties voor duurzame energie voor de eigen woning van inwoners. De uitwerking hiervan vindt u in hoofdstuk 2 van deze Duurzame Energie agenda.
In het derde hoofdstuk vindt u informatie over de ondersteuning van het Servicepunt Duurzame Energie van de Provincie.
In het vierde en laatste hoofdstuk vindt u de planning, uitvoering en financiële middelen.