Duurzame (wind)energie voor Datacenters

3 april 2013

Auteur(s): Kevin van Sante
Instantie: Auteur Bekijk

Amsterdam heeft met de Amsterdam Internet Exchange één van de grootste internetknooppunten ter wereld. Om al deze bits in goede banen te leiden zijn heeft Amsterdam meer dan 40 grote Datacenters en worden er nog steeds nieuwe gebouwd. Deze Datacenters met elk ±2.5 MW vermogen, vergelijkbaar met een kleine stad, leggen een steeds grotere druk op de elektriciteitsvoorziening van Amsterdam doordat ze verantwoordelijk zijn voor naar schatting 10 procent het elektriciteitsverbruik. Onder druk van gemeentelijke duurzaamheiddoelstellingen: Een reductie van CO2-uitstoot met 40 procent in 2025 t.o.v. 1990, onderzoekt de sector mogelijkheden om het elektriciteitsverbruik te verminderen en te verduurzamen. Datacenters die niet meewerken riskeren een dwangsom die is vastgesteld op anderhalf keer het investeringsbedrag van de maatregel.
De doelstelling van het onderzoek is als volgt: Een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Datacenters in de regio Amsterdam door de organisatorische, technologische en economische kansen te onderzoeken van energiebesparing en verduurzaming in de vorm van een business case, waarbij het gebruik van windenergie centraal staat.
Hoofdvraag:
Op welke manieren is het organisatorisch, technologisch, economisch en politiek haalbaar om binnen drie tot vijf jaar een consortium van 4 datacenters in de regio Amsterdam te voorzien van 100% additioneel opgewekte (wind)energie?
Om een concrete business case op te leveren na een periode van 20 weken is er in samenspraak met GreenIT besloten om de afstudeeropdracht af te bakenen tot de vier grootste internationale datacenters binnen de regio Amsterdam (Telecity, Terremark, Interxion en Vancis/Surf). De voorwaarden van deze Datacenters m.b.t. verduurzaming zijn in kaart gebracht om de mogelijkheden voor deze specifieke datacenters te onderzoeken. Voor de kosten/baten analyse is uitgegaan van een gemiddeld Datacenter met een vermogen van 2MW. Naast windenergie zijn ook andere vormen van duurzame energie zoals zonne-energie, waterkracht, diepe geothermie en bio-energie meegenomen in het onderzoek. Uit het onderzoek zijn meerdere conclusies gekomen. Deze zullen hieronder kort worden toegelicht. Deze conclusies zijn de basis voor het eindadvies voor de Datacenters.
1. Datacenters moeten maatschappelijk verantwoord ondernemen willlen ze gevestigd blijven in Amsterdam en hun klanten behouden.
2. Eigen opwekking van energie biedt meeste voordelen voor de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland in tegenstelling tot het inkopen van groene energie. Vaak komt deze “groene” energie elders vandaan.
3. Windenergie is de meest rendabele vorm van duurzame energie op dit moment. Er zijn meerdere vormen van energie getoetst op haalbaarheid en windenergie scoorde het hoogst.
4. Zonne-energie: Rendement voor Datacenters wordt overschat. Soms kunnen hooguit de lampen in een Datacenter op de geleverde zonne-energie branden.
5. Directe levering van windenergie met een windmolen op het eigen terrein is technisch haalbaar.
6. Directe levering is financieel aantrekkelijker dan levering via het net. De winst zal ongeveer 30% hoger liggen doordat er minder kosten zijn.
7. Rendement verkoop energie is daarentegen nog hoger dan bij eigen gebruik.
8. Subsidie Duurzame Energie (SDE+ 2013) is essentieel. Zonder subsidie is het investeren in windenergie niet rendabel.
9. De meest effectieve participatievorm is het opzetten van een eigen energiebedrijf in combinatie met fondsen.
10. ICT-Infrastructuur op gelijkstroom is geen utopie. Uit onderzoek is gebleken dat Datacenters met deze innovatie +- 15 tot 25% energie kunnen besparen.

Instantie Auteur
Auteur Kevin van Sante
Soort instantie Auteur
Datum 3 april 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Business case, Duurzaam(heid), Energie, Windenergie, Windmolen

Terug naar bibliotheek