Ecologisch beheerplan

8 februari 2011

Auteur(s): BTL Advies
Instantie: BTL Advies Bekijk Download

De gemeente Hellevoetsluis wil de ecologische waarde van het groen in de kernen vergroten. Thema’s als biodiversiteit en duurzaamheid nemen hierbij een belangrijke plaats in. Het groen in de kernen is op dit moment eenduidig ingericht. De grasvegetaties bestaan voornamelijk uit gazon. De beplantingen hebben een verzorgde uitstraling. Door meer diversiteit te creëren neemt zowel de waarde voor flora en fauna als de belevingswaarde voor bewoners en passanten toe.
In 2009 heeft de gemeente Hellevoetsluis een groenstructuurplan opgesteld. Doel van het groenstructuurplan is het bestaande (stedelijke) groen te behouden, de ecologische kwaliteit ervan te verbeteren en de samenhangende structuren op termijn verder te ontwikkelen. Het groenstructuurplan biedt uitgangspunten om een zorgvuldige afweging te maken tussen gangbaar en ecologisch beheer. De potenties van de diverse gebiedstypen (o.a. dijken, watergangen, hoofdinfrastructuur) zijn in beeld gebracht.
Om de ecologische doelen in de praktijk te brengen stelt de gemeente
dit ecologische beheerplan op. Dit plan gaat concreet in op doelsoorten, beheermethoden en locaties. Het is een praktisch en uitvoeringsgericht plan dat handvatten biedt om de komende jaren het ecologisch beheer vorm
te geven. Hierbij dienen de uitgangspunten uit het groenstructuurplan als belangrijk kader. Het verbinden en versterken van structuren krijgt gedeeltelijk vorm door de natuurlijkere inrichting van bepaalde structuren. Hiermee ontstaat tevens een netwerk van zowel natte als droge verbindingen die voor mens en dier toegankelijk en aantrekkelijk zijn, een belangrijk doel van het groenstructuurplan.
De ontwikkeling van deze (ecologische) structuren waarbij de huidige inrichting of het beheer wijzigt, gebeurt echter niet in één klap. Dit is een geleidelijk proces. Dit ecologisch beheerplan geeft een duidelijke fasering weer. Hierbij werkt de gemeente richting concrete doelen, zodat de fasering en werkwijzen afhankelijk van de resultaten en het al dan niet behalen van de doelen bijgesteld kunnen worden. Dit ecologische beheerplan richt zich hierbij specifiek op het natuurlijke groen in de kern. Het vergroten van de diversiteit en aantallen van flora en fauna is het doel, bijzondere en zeldzame inheemse dier- en plantensoorten binnen de bebouwde kom zijn een meerwaarde maar geen noodzaak.

Doelstelling van dit ecologisch beheerplan luidt dan ook:
Het realiseren van een gevarieerde en visueel aantrekkelijke groenstructuur binnen de bebouwde kom waardoor de aantallen en diversiteit van fauna op de korte en middellange termijn en flora op de middenlange termijn toeneemt. Hierbij streven naar inheemse soorten die oorspronkelijk in dit gebied voorkomen, waarbij bijzondere en zeldzame soorten geen noodzaak maar een meerwaarde zijn.

Instantie BTL Advies
Auteur BTL Advies
Soort instantie Adviesbureau
Datum 8 februari 2011
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Biodiversiteit, Ecologisch groenbeheer, Gemeente, Uitvoering

Terug naar bibliotheek