Ecologisch groenbeheer Natuur de stad in trekken
2014
De structuurvisie Amsterdam 2040: Economisch sterk en duurzaam is de eerste met nadrukkelijke aandacht voor biodiversiteit. In de voorgaande negen was stadsgroen er vooral om het welzijn van de stadsbewoners te dienen. Dat biodiversiteit en de ecologische verbindingen nu een plek hebben in het belangrijkste planologische kader van de stad, zegt veel over de veranderde manier van denken in de afgelopen jaren.
De bij is in nood. Wereldwijd loopt het aantal bijenvolken terug. En dat is zorgwekkend want bijen zijn nodig voor de instandhouding van de verscheidenheid aan bloeiende planten en voor de bestuiving van voedselgewassen en fruitbomen. Behalve dat een groeiend aantal particuliere imkers zich het lot van de bij aantrekt, genieten wilde en honingbijen ook de speciale aandacht van de Amsterdamse gemeenteraad. En niet alleen de bijen.
Op 17 februari 2011 stelde de Amsterdamse gemeenteraad Structuurvisie Amsterdam 2040: economisch sterk en duurzaam vast. Het behoud van biodiversiteit en het creëren van ecologische verbindingen heeft hier een belangrijke plek in gekregen. In de voorgaande negen structuurplannen – de eerste was het Algemeen Uitbreidingsplan van 1934 – was er ookaandacht voor groen, maar altijd toegespitst op het welzijn van de stadsbewoner. De ideeën hierover zijn veranderd.