Elzinga & Oterdoom Procesmanagement

1 februari 2010

Auteur(s): Titian Oterdoom
Instantie: Elzinga & Oterdoom Procesmanagement Bekijk Download

Introductie
De provincie Fryslân actualiseert haar Nota Sociaal-Economisch Landbouwbeleid. Deze actualisatie vindt plaats in een periode waarin verschillende ontwikkelingen in en rond de landbouw spelen. Eén van deze ontwikkelingen betreft het streven naar duurzaamheid: Fryslân is ambitieus op dit vlak. Ook de landbouwsector zelf heeft duidelijke ambities zoals blijkt uit het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.
Een belangrijke mogelijkheid om de milieuprestatie van de landbouwsector te verbeteren betreft de productie van duurzame energie. In dit rapport staan de mogelijkheden voor de agrarische sector als leverancier van duurzame energie centraal.

AmbitiesprovincieFryslân
De provinciale ambities op het gebied van duurzaamheid zijn verwoord in de notitie „FRYSLÂN DUURZAAM, de kim voorbij: een nieuwe koers voor een duurzame toekomst van Fryslân‟1. De ambities uit de notitie FRYSLÂN DUURZAAM hebben hun eerste uitwerking gekregen in het Programmaplan Duurzame Energie2. Dit programmaplan is een nadere Friese uitwerking van het Energieakkoord Noord-Nederland.
Met betrekking tot het opwekken van duurzame energie heeft de provincie de volgende ambities:
- sterke inzet op groen gas: in 2015 moet 15% van het aardgas in Fryslân vervangen zijn door groen gas;
- verder ervaring opdoen met energieopwekking uit reststoffen;
- groei van wind-energie tot 1,5 / 2 Pjoule per jaar in 2015 onder voorwaarde van een goede ruimtelijke kwaliteit;
- groei van de opwekking van zonne-energie: van de huidige 4 ha aan zonnepanelen groeien naar 50 ha in 2015 met een opgesteld vermogen van 50 MW.
De land- en tuinbouw kan op al deze onderdelen een belangrijke bijdrage leveren.
Fryslân is kansrijk als het gaat om de winning van aardwarmte. Dit kan onder andere voor de glastuinbouw perspectief bieden. Samen met de andere Energy Valley-provincies en het Rijk wil Fryslân een initiërende en faciliterende rol spelen met de ambitie om in 2015 drie concrete aardwarmtebronnen in gebruik te hebben.
Het duurzaamheidstreven van de provincie wordt ook vertaald in ambities op het gebied van duurzame mobiliteit. Ook hierin kan de landbouwsector een belangrijke rol spelen. Duurzame mobiliteit is binnen het Energieakkoord Noord-Nederland gericht op een trendbreuk in Noord- Nederland. Fryslân zet in op twee sporen: transitie en besparing. Via het transitiespoor streeft de provincie er naar om in 2015 circa 1,5 PJ aan fossiel brandstofgebruik te vervangen door duurzaam opgewekte brandstoffen. Dit komt overeen met het brandstofgebruik van ca. 40.000 voertuigen. Het transitiespoor krijgt invulling door het 100.000 voertuigenplan Noord-Nederland waarin de drie noordelijke provincies hun ambities hebben verwoord.

De uitvoering is gericht op:
- het stimuleren van het aanbod van duurzame brandstoffen (zoals meer
aardgas/biogas distributiepunten en snellaadpunten voor elektrische voer- en
vaartuigen);
- het stimuleren van het gebruik van duurzame brandstoffen (zoals meer voer- en
vaartuigen op aardgas/biogas/elektriciteit).
De ambitie via het besparingsspoor is om het energiegebruik als gevolg van mobiliteit niet verder te laten groeien.
Onderdeel van het 100.000 voertuigenplan is het Actieplan Duurzame Transportbrand- stoffen. Dit actieplan bestaat uit 10 verschillende projecten waarmee de drie noordelijke provincies en partners willen stimuleren dat aanbod, productie, distributie en gebruik op elkaar worden afgestemd. Het oprichten van een katalysatorcentrum is hier onderdeel van. De provincie Fryslân is leading partner voor de pijler 'Biobrandstoffen en Duurzame Mobiliteit' uit het Energieakkoord en zal vanuit deze rol het op te richten Katalysatorcentrum aansturen3.

Ambitiesagrarischesector
De agrarische sector heeft eveneens duidelijke ambities als het gaat om het verbeteren van de milieuprestaties. Dit blijkt onder andere uit het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren4. In dit convenant hebben de land- en tuinbouw en aanverwante sectoren
samen met de rijksoverheid de ambitie uitgesproken om:
- in 2020 ten opzichte van 1990 een forse reductie van de CO2 uitstoot en overige broeikasgassen te bewerkstelligen;
- in 2020 jaarlijks ca. 200 Pj aan duurzame energie uit biomassa te produceren;
- in 2020 een verdubbeling van de door de agrosectoren geproduceerde hoeveelheid windenergie te realiseren, te weten circa 12 Pj;
- energie te besparen (2 % per jaar).

Instantie Elzinga & Oterdoom Procesmanagement
Auteur Titian Oterdoom
Soort instantie Adviesbureau
Datum 1 februari 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bio-energie, Biomassa, CO2, Duurzaam(heid), Energie, Mest, Milieu, Vergisten, Windenergie, Windmolen, Zonne-energie, Zonnepaneel

Terug naar bibliotheek