Energieakkoord voor duurzame groei

6 september 2013

Auteur(s): Sociaal-Economische Raad
Instantie: Sociaal-Economische Raad Bekijk Download

Ten geleide
6 september 2013
Voor u ligt het Energieakkoord voor duurzame groei. Dit akkoord geeft invulling aan de bereidheid van velen om zich in te zetten voor de verduurzaming van onze samenleving en economie. De verduurzaming van de energievoorziening is een onmisbaar onderdeel van dit proces. Het akkoord overbrugt uiteenlopende belangen en verbindt ruim veertig organisaties, waaronder werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, maatschappelijke organisaties, financiële instellingen. Dit gebeurt in het besef dat in een langetermijnperspectief het gezamenlijke belang ver uitstijgt boven de deelbelangen van afzonderlijke individuen en organisaties. En in het besef dat een dergelijke lange termijnroute een groeitraject is waarin naast energie- en klimaatdoelen ook concurrentiekrachtverbetering, werkgelegenheidsgroei, en exportvergroting gerealiseerd kunnen en moeten worden.
De wens om onze energievoorziening te verduurzamen leeft ook breed in de politiek en samenleving. Dit blijkt onder meer uit de brede steun voor de Tweede Kamermotie Verburg/Samson van 26 april 2011 gericht op de totstandkoming van een ‘Nationaal Energietransitie Akkoord’. Het kabinet Rutte/Asscher heeft dit onder meer vertaald in het streven om in internationaal verband in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te realiseren. De maatschappelijke wens komt op vele manieren tot uitdrukking, zoals ook bij het initiatief Nederland Krijgt Nieuwe Energie, dat aandrong op de vorming van dit akkoord.
Tegen deze achtergrond heeft de SER de handschoen opgenomen voor de totstandkoming van een Energieakkoord voor duurzame groei door zijn platformfunctie hiervoor aan te bieden en het proces te faciliteren. Dit gebeurde in zijn advies Naar een energieakkoord voor duurzame groei dat op 16 november 2012 werd vastgesteld. Dat was een bijzondere dag in de SER-geschiedenis. Nooit eerder woonden zoveel mensen een SER-vergadering bij. Direct na afloop van de SER-vergadering was de startconferentie van het proces dat tot dit akkoord heeft geleid.
Inmiddels zijn we tien maanden verder. Het startsein voor de feitelijke onderhandelingen was in februari van dit jaar. Het voorliggende akkoord is het resultaat van een intensief overleg aan verschillende tafels tussen de ruim 40 belangenorganisaties. Ook vele tientallen wetenschappers, ondernemers, politici en andere betrokken Nederlanders hebben aan dit akkoord bijgedragen met hun visies en inzichten. Zij hebben dat gedaan tijdens de bijeenkomsten die in het land zijn gehouden, via brainstorms en expertmeetings in het SER-gebouw, via de online-consultaties door (Jong) Nederland Krijgt Nieuwe Energie, via ingezonden brieven of in verdiepende gesprekken. Deze energie heeft uiteindelijk geleid tot het in dit document beschreven ambitieuze akkoord.
De betrokken partijen spreken met het akkoord dan ook onomwonden uit dat zij gezamenlijk op de ingezette weg verder willen gaan, gecommitteerd aan de doelstellingen, in het volle bewustzijn dat ook de komende jaren nog de nodige uitdagingen wachten. Dat is dan ook de essentie van dit Energieakkoord voor duurzame groei: een pakket van afspraken om nu zo voortvarend mogelijk aan de slag te gaan, ieder in zijn eigen verantwoordelijkheid, maar gekoppeld aan de overeenstemming om aanvullingen en bijstellingen die nodig zullen blijken om de doelstellingen daadwerkelijk te bereiken, gaandeweg en gezamenlijk vorm te geven.
Goede borging van afspraken en governance van het akkoord is cruciaal voor continuïteit en draagvlak. Het begint met het ter hand nemen van de vele acties en procesafspraken die partijen in dit kader hebben gemaakt. Het borgen van deze afspraken en het goed monitoren van de voortgang hiervan, inclusief het incorporeren van leereffecten, is dan ook essentieel voor de effectiviteit van het akkoord. De SER zal zijn faciliterende rol in dit proces voortzetten door onderdak te bieden aan een speciale commissie die voor dit doel in het leven wordt geroepen.

Uiteindelijk kent het succes van dit akkoord vele vaders en moeders, of zo u wil, helden. Het reikt eenvoudig weg te ver al deze trekkers, duwers, aanmoedigers, uitdagers en ondersteuners individueel te noemen of te bedanken. Wel verdienen al die mensen speciale vermelding die door hun noeste arbeid, eindeloze geduld en bereidwilligheid de partijen in staat hebben gesteld om uiteindelijk het akkoord tekenen. Ook vermeld ik graag de professionele organisaties die gezien het belang van dit proces en zijn buitengewone complexiteit, om niet menskracht beschikbaar hebben gesteld: uw professionals hebben een onmisbare bijdrage geleverd. Verder heeft dit akkoord door zijn complexe loop een bijzonder beroep gedaan op de inspanning en ondersteuning van PBL, ECN en de EIB. Hun bereidheid flexibel in te spelen op de wisselende vereisten van dit proces in tijd en scope is essentieel geweest om tot een doorgerekend akkoord te komen. Ten slotte maak ik graag melding van de bijzondere rol die de tafelvoorzitters hebben gespeeld bij het bijeenbrengen van de vaak uiteenlopende inbreng van de tafeldeelnemers: Lodewijk de Waal (Gebouwde omgeving), Ab van der Touw (Industrie/ETS/Grootschalige opwekking), Manon Janssen en Michiel Boersma (Commercialisering), Paul de Krom (Mobiliteit) en Jan-Kees de Jager (Financiering).
Het spreekt voor zich dat de echte helden van dit akkoord de partijen zijn die uiteindelijk met hun handtekening zich verbonden hebben aan het akkoord, aan hun eigen inbreng in het vervolg, en daarmee aan het belang van het bereiken van een gezamenlijk aanpak van het Energieakkoord voor duurzame groei. Deze partijen zijn zichtbaar met hun logo en handtekening op de volgende pagina’s.
Wiebe Draijer Voorzitter van de SER

Instantie Sociaal-Economische Raad
Auteur Sociaal-Economische Raad
Soort instantie Adviesorgaan
Datum 6 september 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Duurzame energie, Energie, Windenergie, Windmolen

Terug naar bibliotheek