Energiewinning uit weginfrastructuur Inventarisatie in opdracht van ‘Wegen naar de Toekomst’

2007

Auteur(s): E.P. Weijers, G.J. de Groot
Instantie: Energie Onderzoek Centrum Bekijk Download

Al langer is er nieuwsgierigheid naar een tweede functie van de weg. Natuurlijk is het in goede banen leiden van het verkeer het belangrijkst. Vanwege het grote ruimtebeslag en het zwarte oppervlak wordt echter ook gedacht aan de toepassing van (laagrenderende) energiewinning.
Om hierop meer zicht te krijgen is in het kader van het programma ‘Wegen naar de Toekomst’ van Rijkswaterstaat een inventarisatie verricht naar (nieuwe) mogelijkheden (en beperkingen) voor het duurzaam opwekken van energie langs de snelweg. Dit rapport is deels een update op een soortgelijke rapportage die in 2000 is uitgebracht als voorbereiding op de pilotstudie ‘Energiek Wegdek’ eveneens onderdeel van het programma ‘Wegen naar de Toekomst’.
In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat er in de afgelopen jaren geen opzienbarende innovaties hebben plaatsgevonden die een geheel nieuwe toepassing van energiewinning langs de snelweg mogelijk maken. Bestaande technieken zijn in meer of mindere mate verder ontwikkeld en verbeterd. Het innovatieve bestaat vooral in het anders toepassen en combineren van bekende (en verbeterde) technieken. Het is dan ook vooral dit gegeven waarop deze inventarisatie zich richt.

Per energiewintechniek worden hier onder de mogelijkheden beschreven. Toepassing van PV systemen
De ontwikkeling bij PV-systemen zit niet zozeer in nieuwe technische innovaties als wel in de mogelijke toepassingen ervan. Zo zijn zonnecellen met een tweezijdig collector oppervlak goed bruikbaar als energieopwekkingsystemen in een middenberm, m.n. in een Noord-Zuid configuratie. Ook werken deze systemen efficiënt als geluidsbarrières en zichtbeperking. Omdat er geen schuine ondersteuningen nodig zijn leveren ze geen belemmering op voor het verkeer.
Door het beschikbaar komen van vermogensefficiënte LED’s zijn er nieuwe toepassingsmogelijkheden voor autonome PV systemen zoals verlichting, verkeerregulering-systemen en wegmarkeringen.
Verder is de ontwikkeling van zonnecellen op basis van amorf silicium nu zover gevorderd dat
toepassing interessant is. Hiermee zijn flexibele, lichte en transparante PV cellen mogelijk die bij gebruik in overkappingen grote voordelen hebben.

Instantie Energie Onderzoek Centrum
Auteur E.P. Weijers, G.J. de Groot
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2007
Publicatienr. ECN-E--07-057
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Energie, Infrastructuur, Onderzoek, Wegdek, Windenergie, Windmolen, Zonnepaneel

Terug naar bibliotheek